«Χωρίς ουσία τα μέτρα Μπεγλίτη για τις μεταθέσεις»,λέει το Δίκτυο Φαντάρων.

Διαφορετικά “διαβάζει” τα μέτρα περί μεταθέσεων στο εξάμηνο για στρατιώτες που υπηρετούν σε νησιά των Δωδεκανήσων, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων. Και εξηγεί:

“Σύμφωνα με ανακοίνωση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτη, για τις μεταθέσεις-άδειες των συναδέλφων στρατιωτών θα ισχύουν τα εξής:

Μετάθεση στο εξάμηνο θα παίρνουν όσοι υπηρετούν σε Μεγίστη, Τήλο, Σύμη, Σαμοθράκη, με τους δύο μήνες από τους έξι να αφορούν σε μονάδα επιχειρησιακής  εκπαίδευσης.

Επίσης, θεσμοθετείται δικαίωμα λήψης δύο (2) ημερών τιμητικής άδειας σε όσους υπηρετούν σε μονάδες που συγκεντρώνουν πάνω από 180 μόρια δυσκολίας για κάθε πλήρες δεκαπενθήμερο υπηρεσίας.    

Ο καλοπροαίρετος αναγνώστης της υπουργικής απόφασης βεβαίως θα εκτιμούσε ότι πρόκειται για εξαγγελίες που κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και ευνοούν τους πιο χωμένους φαντάρους.

Επιτρέψτε μας όμως να έχουμε διαφορετική άποψη καθώς διαπιστώνουμε ότι αφενός πρόκειται για μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα, που καλλιεργούν ψευδαισθήσεις εύνοιας και ρουσφετιού που θα μείνουν όμως ανεκπλήρωτα, αφετέρου  είναι καθρεφτάκια που έρχονται να θαμπώσουν τους συναδέλφους-φαντάρους  καθώς η κυβέρνηση μας αντιμετωπίζει ως ιθαγενείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά όσους υπηρετούν σε νησιά των Δωδεκανήσων (όχι φυσικά σε όλα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν πολλές μονάδες σε Κω-Ρόδο που οι συνθήκες είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες των νησιών που κατονομάζονται) και τη Σαμοθράκη, αφήνοντας εκτός πρόνοιας μονάδες στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Μυτιλήνη κλπ) όπου οι συνθήκες είναι δραματικές.

Το ανεφάρμοστο π.χ. αποκαλύπτεται αν αναλογιστεί κανείς ότι στα νησιά των Δωδεκανήσων μετατίθενται πολλοί συνάδελφοι με καταγωγή από την Κρήτη. Σε ποια Κέντρα Εκπαίδευσης θα κάνουν το υπόλοιπο δίμηνο της θητείας τους όταν το Ρέθυμνο αποτελεί το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Κρήτη;

Άρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει προεκλογικά προσδοκίες στο πληθυσμό της Κρήτης, που όπως και όλοι οι πολίτες της χώρας είναι Αγανακτισμένοι με την αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική της, μήπως και πάρει τους ψήφους της στρατευμένης νεολαίας.  Οι Αθηναίοι θα μετατίθενται στα κοντινότερα ΚΕΝ Στερεάς Ελλάδας-Πελοποννήσου κλπ.
Αλήθεια, τι θα κάνουν τόσοι φαντάροι στα ΚΕΝ, αφού δε θα έχουν αντικείμενο εργασιών; Και αφού εμμέσως πλην σαφώς ομολογείται ότι δε μας χρειάζεστε, γιατί δε μειώνεται τη θητεία στους έξι (6) μήνες όπως σας ζητάμε;

‘Ή μήπως, αυτό το μέτρο αφορά ελάχιστους και το χρησιμοποιείται Προπαγανδιστικά για να δημιουργήσετε εντυπώσεις εν όψει των εκλογών;
Και στην  μια και στην άλλη περίπτωση η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις προσδοκίες των φαντάρων και των οικογενειών τους!     

Η δεύτερη δέσμη των μέτρων απευθύνεται στους φαντάρους που υπηρετούν, σε γενικές γραμμές, στις μονάδες του Έβρου. Αυτοί λοιπόν, που αναλογικά είναι περισσότεροι, αν και συχνά βιώνουν χειρότερες συνθήκες από τους συναδέλφους που υπηρετούν στα συγκεκριμένα νησιά των Δωδεκανήσων και σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα δικαιούνται μετάθεση σε ΚΕΝ, ουσιαστικά θα συνεχίσουν να χώνονται, ελπίζοντας σε 2ημερη τιμητική άδεια μετά από 15ημερη συνεχή υπηρεσία.

Άρα, το χώσιμο διαιωνίζεται, όπως και οι εξαφανισμένες έξοδοι που έχουν αντικατασταθεί από ολιγόωρα υπηρεσιακά σημειώματα. Οι συνάδελφοι στρατιώτες ουσιαστικά θα είναι όμηροι του κάθε διοικητή, που θα έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει την ατελείωτη αγγαρεία και τις υπηρεσίες, εκβιάζοντας την υποταγή των φαντάρων μήπως και συμπληρώσουν το 15ημερο χωσίματος και πάρουν την τιμητική.

Ερώτημα: έστω και πάρεις την 2ημερη τιμητική άδεια, ποιος θα πληρώσει το κόστος της μετακίνησης;

Μα φυσικά ο συνάδελφος στρατιώτης αφού δεν προβλέπεται αύξηση των δωρεάν αεροπορικών εισιτηρίων.

Από την παραπάνω σύντομη ανάλυση προκύπτει για μια ακόμη φορά η αδιαφορία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για τα προβλήματα των εφέδρων και του μόνιμου προσωπικού. Οι φαντάροι αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι, που πρέπει να βρεθεί τρόπος να τους πάρουμε την  ψήφο και να εκτονώσουμε κάπως την οργή και αγανάκτηση που αισθάνονται. Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για τις μαύρες μονάδες, τα ατελείωτο συνεχές υπηρεσίας-αγγαρείας-εκπαίδευσης-σκοπιάς. Οι υποσχέσεις των Ευ.Βενιζέλου-Π.Μπεγλίτη για σεβασμό των δικαιωμάτων των φαντάρων έμειναν προεκλογικά ΘΑ καθώς συνάδελφοι μένουν 30-40 μέρες χωρίς έξοδο και άδεια.  Τώρα, ξαναθυμούνται του φαντάρους καθώς φαίνεται ότι σχεδιάζονται σύντομα εκλογές (τα ίδια δεν έκανε και ο πρώη υπουργός ΥΠΕΘΑ της ΝΔ, Β.Μεϊμαράκης με την εξαγγελία του 9μηνου λίγο πριν τις εκλογές;).

«Από την άλλη μεριά, οι παραπάνω εξαγγελίες αποτελούν Ομολογία ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων”.