Χρέη στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Κήρυξε την έναρξη του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη,ρίχνοντας και τα «καρφιά» του, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,προς τους στρατιωτικούς γιατρούς με τους οποίους ως γνωστόν η σχέση του είναι κατά καιρούς…νεφελώδης. Ο υπουργός Άμυνας στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η Πολιτεία «επενδύει σε χρήμα και σε προσδοκία, φροντίζει για την περαιτέρω μετεκπαίδευση και εξειδίκευσή του στρατιωτικού γιατρού του παρέχει πολλά μέσα, του διαμορφώνει ένα εργασιακό καθεστώς το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει για άλλους γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο υπό τη μία ή την άλλη νομική μορφή. Έτσι, η Πολιτεία και άρα η κοινωνία, άρα ο ελληνικός λαός έχει μια απαίτηση ανταπόδοσης όλου αυτού του επιστημονικού πλούτου, όλου αυτού του υγειονομικού αποθέματος που δημιουργείται ως αποτέλεσμα μιας πολυετούς επένδυσης. Γι’ αυτό όπως αντιλαμβάνεστε πάντα μας προβληματίζει και μας στεναχωρεί η πρόωρη αποχώρηση -ακόμα και πριν τη συμπλήρωση της νόμιμης υποχρέωσης ελάχιστης παραμονής στην υπηρεσία- στελεχών που η πατρίδα τα έχει σπουδάσει και τα έχει υποστηρίξει ώστε να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση μιας ανταγωνιστικής πορείας μέσα στην αγορά ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό”.
Ο κ.Βενιζέλος όμως αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων και επικέντρωσε στα χρέη αλλά και στην αδυναμία ελέγχου των δαπανών,που υπήρχε:
“Τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν κι αυτά τις παθογένειες των δημοσίων νοσοκομείων. Έχουν χρέη προς τους προμηθευτές. Έχουν πρόβλημα διαδικασιών σε σχέση με τις προμήθειες υγειονομικού υλικού. Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι πρόβλημα και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Υπάρχει πρόβλημα ελέγχου του κόστους γιατί έτσι που είναι διαρθρωμένες οι μονάδες μας αυτές ως υπηρεσίες, ως μονάδες κατά κυριολεξία -με εξαίρεση το ΝIΜΤΣ- που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπάρχει ένα πρόβλημα ελέγχου του κόστους σε σχέση με τη μισθοδοσία που δεν τη βρίσκουμε γραμμένη στον προϋπολογισμό των μονάδων αυτών”.