Υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω…αποσπάσεων.Κι όμως γίνεται!

Τα μυστήρια…του Κοσσόβου,έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον αξιωματούχων του ΥΕΘΑ.

Σε επανεξέταση των δαπανών όλων των αποστολών των ΕΔ στο εξωτερικό θα προχωρήσει το ΥΕΘΑ ,καθώς έχει βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να περικόψει σημαντικά ποσά που δαπανώνται σ΄ αυτές.

Αφορμή για να τεθούν στο μικροσκόπιο αυτές οι δαπάνες αποτέλεσε η αποστολή της Ελληνικής Δύναμης Κοσσόβου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν εκτός από τους άνδρες οι οποίοι επισήμως υπηρετούν στην αποστολή ,τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποσπαστεί από το 525 Μηχανοκίνητο Τάγμα περίπου 30 στελέχη,χωρίς η τοποθέτησή τους στη δύναμη να έχει γίνει με τον γνωστό τρόπο,αλλά με απόσπαση. Η μισθοδοσία τους βέβαια είναι σύμφωνη με ότι προβλέπεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι αυξημένη και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 4000 ευρώ το μήνα.

Τέτοιες περιπτώσεις πιθανόν να επανελεγχθούν πρώτα απ΄ όλα βέβαια για την αποστολή την οποία έχουν αναλάβει τα στελέχη κι αν βέβαια η παρουσία τους εκεί αιτιολογείται δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Γι΄ αυτό και από το επιτελείο του ΥΕΘΑ θα ζητηθεί ενημέρωση προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Με αφορμή το Κόσσοβο,όμως πιθανότατα θα ανοίξει η συζήτηση και για την ελληνική στρατιωτική παρουσία σε άλλα σημεία του πλανήτη.Στο Αφγανιστάν για παράδειγμα ,όπου πάρα πολλές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει την απόσυρσή τους ή την μείωση των δυνάμεών τους,η Ελλάδα πραμένει χωρίς να έχει και κάποιο ενεργό επιχειρησιακό ρόλο στη Καμπούλ.