OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αεροπορία Στρατού: Τα Μέγαρα η επικρατέστερη βάση μετεγκατάστασης της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο

23/12/2023 - 08:13
Στεφανοβίκειο
Share on FacebookShare on Twitter

Του Κώστα Σαρικά

Σε τελικές αποφάσεις για τη Βάση στην οποία θα μετεγκατασταθεί η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού έπειτα από τη μεγάλη πλημμύρα στον Θεσσαλικό κάμπο και την καταστροφή των εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο καταλήγει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr μεγάλο φαβορί αποτελεί η Βάση στην Πάχη Μεγάρων, έδρα έως τώρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού.

Οι Επιτελείς του Στρατιωτικού Επιτελείου εξετάζουν όλα τα δεδομένα και φαίνεται να καταλήγουν στην απόφαση μετακίνησης της Ταξιαρχίας «ΚΙΛΚΙΣ-ΛΑΧΑΝΑ» στο στρατόπεδο «Δελαπόρτα». Οι εγκαταστάσεις και οι χώροι στην Πάχη Μεγάρων, αλλά και το γεγονός ότι η Βάση βρίσκεται κοντά σε Μονάδες και Σχηματισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η Αεροπορία Στρατού, αποτελούν πλεονεκτήματα που λαμβάνει υπόψη η ηγεσία του ΓΕΣ στην τελική της απόφαση. Επιπλέον το γεγονός ότι οι περιοχές επιχειρησιακού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από τα Μέγαρα σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη δεδομένο που βαρύνει στην τελική απόφαση.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου εδρεύει το 3ο ΤΕΑΣ αλλά και το Κέντρο Εκπαίδευσης της Αεροπορίας Στρατού συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ούτε η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου έχουν μεταφερθεί προσωρινά τα ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας. Καθώς η ταυτόχρονη χρήση του αεροδρομίου τόσο από τα μαχητικά της 337 Πολεμικής Μοίρας αλλά και από τα δεκάδες ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού επιφέρει σημαντικές δυσκολίες και τεράστιο όγκο πτήσεων και εναέριας κυκλοφορίας σε περιορισμένο χώρο. 

Τα εναέρια μέσα της 1ης ΤΑΞΑΣ-επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και αναγνωριστικά-επιθετικά ΟΗ-58  Kiowa μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ ακόμα και τώρα εξοπλισμός, υλικά, ανταλλακτικά  ακόμα και οπλισμός ανασύρονται από τους πλημμυρισμένους χώρους του αεροδρομίου, υπόστεγα και αποθήκες. Όλα τα υλικά ελέγχονται και πιστοποιούνται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν.

Ο ρόλος των νέων ελικοπτέρων Black Hawk

Σημαντική παράμετρος η οποία λαμβάνεται υπόψη είναι και η αναμενόμενη αντικατάσταση των παλαιότερων ελικοπτέρων UH-1 Huey από καινούργια Blackhawk. Από τα 35 συνολικά UH-60M, για τα οποία ενδιαφέρεται η Αεροπορία, 4 πρόκειται να χρησιμοποιούνται από τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Οι δύο επίλεκτες Μονάδες της – Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και Ζ’ ΜΑΚ – επιχειρούν από το ΚΕΕΔ στη Νέα Πέραμο μια «ανάσα» από τη Βάση της Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού έπειτα από το οριστικό «λουκέτο» της Βάσης στο Στεφανοβίκειο προβλέπει αναβάθμιση της Βάσης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με πιθανή μεταφορά τουλάχιστον μιας Μοίρας Ελικοπτέρων. Η μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο σε άλλη Βάση συνεπάγεται και μετακίνηση εκατοντάδων Στελεχών με τις οικογένειες τους από την περιοχή της Θεσσαλίας, όμως σύμφωνα με το Στρατιωτικό Επιτελείο αυτό δεν αποτελεί παράγοντα που μπορεί να αλλάξει την απόφαση, η οποία θα ληφθεί με επιχειρησιακά αλλά και με οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Στεφανοβίκειο

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αμέσως μετά τις κρίσεις στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως η πρόταση των Επιτελών του Στρατού Ξηράς και των Αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού θα έχει βαρύνουσα σημασία.

Tags: 1Η ΤΑΞΑΣΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥΜΕΓΑΡΑΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Related Posts

αμφίβιοι καταδρομείς
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

11/05/2026 - 05:07
F-16 - Πολεμική Αεροπορία - επίδειξη
ΓΕΑ

F-16, Rafale και ελικόπτερα στον Φλοίσβο: Εντυπωσιακές εικόνες από την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας

10/05/2026 - 19:23
ΥΦΕΘΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Θανάσης Δαβάκης: Επίσκεψη ΥΦΕΘΑ σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων Μακεδονίας και Θράκης [pics]

10/05/2026 - 17:36

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Τραμπ: «Εντελώς απαράδεκτη» η απάντηση του Ιράν στην αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου

Σαν σήμερα: Το 1967 η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει στις φυλακές Αβέρωφ τον Ανδρέα Παπανδρέου

To Ιράν απειλεί τα βρετανικά και γαλλικά πλοία που πάνε στη Μέση Ανατολή με «άμεση και αποφασιστική απάντηση»

Top News

Αλέξης Τσίπρας: Γεμάτη υπονοούμενα η νέα ανάρτησή του - «Το όμορφο ταξίδι της "Ιθάκης" συνεχίζεται, ή μήπως τώρα αρχίζει;»

Πανζουρλισμός στην ΑΕΚ για την κατάκτηση του 14ου πρωταθλήματος: Ατελείωτο γλέντι στη Νέα Φιλαδέλφεια

Χανταϊός: Στο Αττικό Νοσοκομείο ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Hondius - Θα μπει σε καραντίνα για 45 ημέρες

Eurovision: Οι πιο εκκεντρικές συμμετοχές - Από τους Lordi στο Νemo, την Κοντσίτα και τον Μιχάλη Ρακιντζή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert