«Αγοράζει» χρόνο με τα λεφτά των στρατιωτικών η κυβέρνηση – Ποιο το σκεπτικό για το ΣτΕ

“Θα το δούμε”, “μελετάμε την απόφαση” , “ψάχνουμε πιστώσεις” κι άλλα πολλά λέει η κυβέρνηση με το στόμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Από το πουθενά εμφανίστηκε και μια ομάδα …ανταρτών γαλάζιων βουλευτων που τώρα κατάλαβαν ότι όσα χωρίς καμία αντίρρηση ψήφιζαν τα τελευταία χρόνια,οδηγούν μαθηματικά στην διάλυση και τις ΕΔ της χώρας. Γρήγορα ηρέμησαν όπως ήταν αναμενόμενο . Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι έδωσαν σημασία στις αντιρρήσεις τους.

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται και πολύ ανάλυση για να κατανοήσουμε όλοι ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί , θα χρησιμοποιήσει όποιο τέχνασμα φανταστεί για να αποφύγει να εκτελέσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είναι ξεκάθαρη σ΄ ένα σημείο:

•Οι μισθοί των στρατιωτικών να επιστρέψουν ΤΩΡΑ στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Τόσο απλό. Δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερη ευφυία για να το καταλάβει οποιοσδήποτε.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να μην εφαρμόσει την απόφαση με δύο στόχους:

• Να έχει την απόφαση ως προεκλογικό όπλο στις εκλογές που κάποιοι δεν την βλέπουν καθόλου μακρυά. Στις ευρωεκλογές είχαν το …κοινωνικό μέρισμα. Στις εθνικές η εκτέλεση μιας απόφασης του ΣτΕ -δηλαδή το αυτονόητο σε μια Δημοκρατία- θα είναι το …καρότο!

•Ο δεύτερος στόχος αν δεν προκύψουν άμεσα εκλογές είναι η κυβέρνηση να δώσει…κάτι και στο μεταξύ να έχει έτοιμο το νέο μισθολόγιο το οποίο θα προβλέπει περικοπές! Πως θα γίνει αυτό; Κάποιοι επιμένουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφήνει περιθώριο για νέο μισθολόγιο με μισθούς σημερινούς ίσως και χαμηλότερους (!!!) αφού ερμηνεύουν κάποια σημεία της απόφασης όπως τους εξυπηρετεί. Λένε λοιπόν ότι η απόφαση δεν εμποδίζει το νέο μισθολόγιο να μην έχει “τσεκουρεμένους” μισθούς για τους στρατιωτικούς, αρκεί αυτοί να μην είναι χαμηλότεροι από αυτές δημοσίων υπαλλήλων. Μπορεί να το ακούσουμε κι αυτό!

Το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε αν θα εφαρμοστεί μια απόφαση του ΣτΕ εναντίον του δημοσίου είναι από μόνο του ντροπιαστικό. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι΄ αυτό και οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να επαναπαυθούν. Η δικαστική διαμάχη φαίνεται ότι θα έχει μακρά και σκληρή εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμη:

Την Τρίτη ο Σταϊκούρας ενημερώνει για το ΣτΕ μόνο τους θεσμικούς απόστρατους

Τι λέει «πίσω από τις γραμμές» η δήλωση Σταϊκούρα για την απόφαση του ΣτΕ