Αυτός ειναι ο «Στρατός Φάντασμα» που ξεγέλασε τον Χίτλερ – ΒΙΝΤΕΟ

Από το καλοκαίρι του 1944 μέχρι το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ τοποθέτησαν ένα «Στρατό Φάντασμα» στη Γαλλία και την κοιλάδα του Ρήνου, προκειμένου να παραπλανήσουν το Τρίτο Ράιχ να υπερεκτιμήσει την ισχύ των συμμαχικών δυνάμεων.

Ο Στρατός Φάντασμα, αποτελείτο από 1.100 άνδρες και μια σειρά από ψεύτικα φουσκωτά άρματα μάχης και όπλα, και ήταν κομμάτι των Ειδικών στρατευμάτων του 23ου Διοικητικού Κέντρου.
Η αποκλειστική ευθύνη της μονάδας ήταν να δημιουργεί την ψευδαισθηση διαφορων φανταστικών σεναρίων και να διαδίδει παραπληροφόρηση ως προς την ισχύ και τη θέση των Συμμαχικών δυνάμεων.

 

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Αμερικάνικου PBS “Στρατός Φάντασμα”, οι άντρες του στρατού ηταν «μαίτρ» της εξαπάτησης και ήταν πάντα επικίνδυνα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία και καθ’όλη την διάρκεια του πολέμου.
Συνολικά, η μονάδα ευθύνεται για πάνω από 20 σενάρια που δεν ηταν πραγματικά αλλά αυταπάτες, που άφησαν τον γερμανικό στρατό άναυδο και έδωσαν στις πραγματικές κινήσεις των συμμάχων το τέλειο καμουφλάζ.

Για τους Ναζί όμως, ο Στρατός Φάντασμα ηταν πραγματικές μονάδες και στρατιώτες.

Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί ήταν ένας συνδυασμός καλλιτεχνών, τεχνικών ήχου, ηθοποιών, και σχεδιαστών που, μέσω της τέχνης τους, δημιούργησαν φουσκωτές μακέτες στρατιωτικών οχημάτων, τανκς, και πυροβολικό.

Φτάνοντας στη Γαλλία αμέσως μετά την εισβολή (D-Day), ο Στρατός Φάντασμα δημιούργησε διάφορες αυταπάτες εντός αλλα και εκτός του πεδίου της μάχης. Στο πεδίο της μάχης, η μονάδα τοποθέτησε ατελώς καμουφλαρισμένα τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και όπλα για να πείσει τους Ναζί ότι υπήρχαν 30.000 επιπλέον συμμαχικά στρατεύματα από ό, τι στην πραγματικότητα.

Οι αυταπάτες δημιουργήθηκαν με τη χρήση ηχογραφήσεων που μπορούσαν να ακουστουν πάνω από εννέα μίλια μακριά.
Οι ηχογραφήσεις ηταν όμως ηχητικά εφέ μεγάλων θωρακισμένων οχημάτων κατι που φυσικά οι Ναζί δεν ήξεραν.

Εκτός του πεδίου της μάχης, σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία, ηθοποιοί του Στρατού Φάντασμα έπαιρναν τον ρόλο κάποιου Αμερικανού στρατηγού ή αξιωματικού. Αυτοι οι ηθοποιοί, γνωρίζοντας ότι οι γερμανοί πράκτορες τους παρακολουθούσαν, συζητούσαν διαφορα φανταστικά στρατιωτικά σχέδια – με την βοήθεια λίγου κρασιού πάντα – προκειμένου να διαδόσουν ψευδείς πληροφορίες.



Ο γνωστός ηθοποιός, Μπράντλεϊ Κούπερ, της ταινίας Ελεύθερος Σκοπευτής, ανακοίνωσε ότι θα πρωταγωνιστεί στην απερχόμενη ταινια της Warner Bros “Στρατός Φάντασμα”.

Δείτε το τρειλερ του ντοκιμαντέρ του PBS για τον «Στρατό Φάντασμα» (The Ghost Army). 

Business Insider