Βρέθηκαν έργα τέχνης κλεμμένα απο τους Ναζί

Σχεδόν 1.500 πίνακες μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία, όπω αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Focus. 

Τα έργα βρισκόντουσαν κρυμμένα και παρατημένα πίσω απο μουχλιασμένα τρόφιμα και ληγμένες κονσέρβες.

Η αξία των έργων, όπως εχει εκτιμηθεί,  ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου, ο πατέρας του οποίου ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης που είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του 30 και του 40.

Τα έργα αυτα ειχαν κατασχεθεί απο τους Ναζί καθώς ο Χίτλερ θεωρούσε οτι έργα που άνηκαν στους ιμπρεσιονιστές, κυβιστές ακόμη και στους μοντερνιστές δεν άνηκαν στον τομέα της τέχνης και θεωρούνταν «εκφυλισμένη τέχνη» -σε αντίθεση με την επίσημη κλασσική τέχνη (φωτογραφία) που εκτιμούσε ο Χίτλερ- και είχαν πωληθεί στην συνέχεια από τους Ναζί.

Για σχεδόν πενήντα χρόνια ο 80χρονος, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του (στην φωτογραφία).
Ωστόσο, πούλησε ορισμένους από αυτούς προκειμένου να ζήσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Πως οι ναζί τα «έπαιρναν» από τα πνευματικά δικαιώματα κάθε καλλιτέχνη

Η κρυφή ζωή της κόρης ενός ναζί – Συγκλονιστική ιστορία