Canadair: Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Του Κώστα Αλατζά

Δέκα αεροσκάφη τύπου Canadair CL-215 έχει πλέον στην διάθεσή της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία,  μετά τo τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Κάρυστο. Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών μετά τις αγορές από την καναδική εταιρεία, Bombardier στη δεκαετία του ’70 και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αριθμούσε συνολικά 25 αεροσκάφη, 15 αεροσκάφη τύπου CL-215 και 10 αεροσκάφη τύπου  CL-415.

Όμως με το πέρασμα των χρόνων και εξαιτίας των απωλειών που υπήρξαν στη διάρκεια επιχειρήσεων δασοπυρόσβεσης ο αριθμός των αεροσκαφών μειώνεται. Από το 1975 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 10 ατυχήματα με αεροσκάφη CL-215.

Τα πυροσβεστικά μέσα δεν αντικαθίσταται από καινούρια αεροσκάφη, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει κλείσει η παραγωγή των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Είναι γεγονός ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair θεωρούνται τα πλέον κατάλληλα για αεροπυρόσβεση στην Ελλάδα. Είναι μικρά, ευέλικτα, ανεφοδιάζονται εύκολα από τη θάλασσα και γρήγορα και μπορούν να επιχειρούν στο γεμάτο χαράδρες ελληνικό ανάγλυφο.

Σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία, μετά την αντικατάσταση των απωλειών που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από μεταχειρισμένα Canadair που προμηθευτήκαμε από άλλες χώρες, όπως η Σερβία, διαθέτει 10 CL-215 και 8 CL-415. Ο αριθμός των πυροσβεστικών θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης ωστόσο δεν είναι το σύνολο των αεροσκαφών επιχειρησιακά έτοιμο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Φωτογραφία Reuters