Δένδιας: Εξετάζουμε πρόταση για την μελλοντική κατασκευή γαλλικών κορβετών Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και Βουλευτής Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την κατάθεση γαλλικής πρότασης για την κατασκευή κορβετών κλάσης Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία.

Αρχικά, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «φέρεται να κατατέθηκε πρόσφατα πρόταση από Γαλλία στη χώρα μας για την κατασκευή των δικών της κορβετών κλάσης Gowind στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά εφικτή μια μαζική παραγγελία στη χώρα μας 9 -10 κορβετών, περιλαμβανόμενες και 3-4 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». Στη συνέχεια καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το «εάν πράγματι κατατέθηκε πρόταση από Γαλλία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία γαλλικές κορβέτες κι αν ναι, πώς θα διαχειριστείτε την εν λόγω πρόταση προς όφελος του ΠΝ, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους κορβέτες».

Η απάντηση του ΥΕΘΑ

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι: «Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων με την γαλλική πλευρά, εξετάζει πρόταση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής κορβετών γαλλικής σχεδίασης από τα ελληνικά ναυπηγεία».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι: «Με τον τρόπο αυτόν, αποδεικνύονται οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο Χώρες, η αλληλεγγύη, η συμπαράταξη, και αν απαιτηθεί, η αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας κατέληξε λέγοντας πως «απώτερος στόχος των ενεργειών της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων προς όφελος της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και αξιόπιστης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Φωτογραφίες αρχείου Naval Group