OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δένδιας: Η «Ατζέντα 2030» είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων – Οι τρεις βασικοί πυλώνες

19/07/2024 - 09:51
Δένδιας - ΗΑΕ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο libre.gr ότι ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με ορίζοντα το 2030, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το ΥΠΕΘΑ και μάλιστα αναλύει τους τρεις βασικούς πυλώνες της συγκεκριμένης στρατηγικής.

Επίσης, τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη σύγχρονη ιστορία τους, όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας στόχος είναι να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών.

Έπειτα, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει πως έννοιες όπως «κυβερνοπόλεμος», UAV, τεχνητή νοημοσύνη, δεν υπήρχαν άλλωστε πριν από λίγες δεκαετίες ως έννοιες ή έμοιαζαν περισσότερο με στοιχεία σεναρίου επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ο πόλεμος στον Καύκασο και η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, απέδειξαν ότι οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας χρήζουν άμεσων απαντήσεων.

«Την ίδια ώρα, το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, είναι περισσότερο εύθραυστο από ποτέ μεταπολεμικά. Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες, επιτάσσει η Ελλάδα να είναι έτοιμη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2030, για όλες τις πιθανές εξελίξεις και απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη τυχόν απειλήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας.

«Το νέο και συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας και η εξέλιξη της τεχνολογίας επιβάλλουν συνεπώς την εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων στον τομέα της Εθνικής Άμυνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η «Ατζέντα 2030» αποτελεί μία μεταρρύθμιση η οποία, πέραν των άλλων, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας» διευκρινίζει ο ΥΕΘΑ.

O Νίκος Δένδιας αναλύει τους 3 βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης:

«Πρώτος πυλώνας, η πλήρης αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων, τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία και τη δημιουργία Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Πολέμου, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα μας διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει.

Σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης αποτελεί η συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της πατρίδας μας, όπως με την απόκτηση 20 μαχητικών τύπου F-35, του πιο τεχνολογικά προηγμένου αεροσκάφους 5ης γενιάς και με την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας κλάσης Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τις φρεγάτες Belharra, τα ελικόπτερα Romeo κ.ά. η χώρα μας, αξιοποιώντας το υστέρημα του ελληνικού Λαού, μπορεί να αλλάξει επίπεδο στις αμυντικές της δυνατότητες και να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας.

Παράλληλα, εφαρμόζεται ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και τη χρηματοδότηση της παραγωγής των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει τις προδιαγραφές τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και γενικότερα η οικονομία της χώρας, Εξίσου σημαντικό είναι ότι περνάμε από τη λογική «αγοράζω από το ξένο ράφι», στη νοοτροπία του σχεδιασμού και της παραγωγής αμυντικού υλικού και μέσων στη χώρα μας.

Τρίτος πυλώνας και εξαιρετικά σημαντικός, είναι οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών και με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας τους, αλλά και τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών. Ταυτόχρονα, υλοποιείται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με κύρια προτεραιότητα την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών τους, για την οποία έχει αρχίσει η υλοποίηση της Α΄ Φάσης ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος.

Εξίσου αναγκαίες είναι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η θητεία των στρατεύσιμων, με τη μετάβαση από τη «Θητεία-Αγγαρεία» στη «Θητεία-Εφεδρεία», όπως και με τον σχεδιασμό για την εθελοντική θητεία των γυναικών. Πρόκειται για σημαντικές αλλαγές που οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλώς στο 2030, αλλά στις επόμενες δεκαετίες και εξυπηρετούν έναν κύριο στόχο: Τη θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της».

Φωτογραφίες ΥΠΕΘΑ / Eurokinissi

Tags: ΑΤΖΕΝΤΑ 2030ΕΛΚΑΚΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Related Posts

συνεκπαίδευση
ΓΕΣ

Συνεκπαίδευση Ελλήνων και Αιγύπτιων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στο ΕΠΚΕΑΑΠ [pics]

23/06/2025 - 22:04
ΣΜΥ
ΓΕΣ

ΣΜΥ: Εντυπωσιακές εικόνες από τη θερινή εκπαίδευση των σπουδαστών – Συνεκπαίδευση με την γαλλική σχολή

23/06/2025 - 21:30
Αρχηγός ΓΕΑ
ΓΕΑ

Ο Αρχηγός της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα – Τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΑ [pics]

23/06/2025 - 18:24

Διαβάστε Επίσης

Νέος συναγερμός στο Ισραήλ – Εκτοξεύτηκε πύραυλος από το Ιράν μετά την έναρξη της εκεχειρίας – Εντολή Κατς για αντίποινα

Ουκρανία: Τρεις νεκροί άμαχοι από επιδρομή ρωσικών drones στο Σούμι – Στη Σύνοδο του NATO ο Ζελένσκι

Ρωσία: Πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου στο Ροστόφ μετά από ουκρανική επιχείρηση

Ισραήλ: «Συμφωνήσαμε στην πρόταση Τραμπ για εκεχειρία με το Ιράν – Πετύχαμε τους πολεμικούς στόχους μας»

Ισραήλ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ιρανική πυραυλική επίθεση στην Μπερσεβά [pics]

Τραμπ: «Η εκεχειρία Ιράν – Ισραήλ είναι τώρα σε ισχύ, παρακαλώ μην την παραβιάσετε»

Ιράκ: Επιδρομές από drones στοχοποίησαν τις στρατιωτικές βάσεις Ιμάμ Αλί και Τάτζι [vid]

Αραγτσί: Δεν έχει κλειστεί καμιά «συμφωνία» κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν ως τώρα

Top News

Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο

Ψηφιακό πελατολόγιο: Με απεργία από 1 έως 4 Ιουλίου 2025 απειλούν τα συνεργεία αυτοκινήτων

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος για Ευγενία Σαμαρά: «Δεν θα δώσω χώρο σε αυτό, μην είστε πονηρός»

Η Σοφία Καρβέλα για τη μέρα που ψηλάφισε έναν όγκο στο στήθος: «Φοβόμουν να μάθω τι μπορεί να είναι»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert