Δένδιας: Tι απάντησε ο ΥΕΘΑ για τις καταγγελίες για καψόνια και προβλήματα διαβίωσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, για τις καταγγελίες νεοσύλλεκτων για τα προβλήματα διαβίωσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, οι φαντάροι της νέας σειράς 2023 ΣΤ΄/ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής με επιστολή τους διαμαρτύρονται για τις
συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για τα έξοδα που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν από
την πρώτη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, διαμαρτύρονται για την ποσότητα του φαγητού, για τις συνθήκες υγιεινής, για τα πρόσθετα έξοδα και την έλλειψη φαρμάκων.

Στην επιστολή τους επίσης διαμαρτύρονται για τα καψόνια και για απαράδεκτες υβριστικές συμπεριφορές από ορισμένα μόνιμα στελέχη, καθώς και για τα ρατσιστικά συνθήματα που αναφωνούνται στο στρατόπεδο, με στόχο να αναπαράγουν το μίσος ενάντια σε άλλους λαούς.

Η απάντηση ΥΕΘΑ

Στην απάντησή του, ο κ.Δένδιας γνωστοποίησε τα εξής:

«Αναφορικά με την εκφώνηση συνθημάτων και εμβατηρίων οι Ένοπλες Δυνάμεις εφαρμόζουν και υλοποιούν τα καθοριζόμενα σε σχετική Πάγια Διαταγή του ΓΕΕΘΑ, που αποτελεί εν ισχύ θεσμικό κείμενο και είναι σε γνώση όλων των Σχηματισμών και Μονάδων. Ωστόσο, δεν παύουν να αποτελούν μέρος της απαιτητικής εκπαίδευσης στελεχών και οπλιτών θητείας προκειμένου να επιτυγχάνεται η συμπαγής οργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, η οποία κρίνεται απαραίτητη στην προσομοίωση ενός σύγχρονου πεδίου μάχης, αλλά και να διατηρείται το φρόνημα και το ηθικό όλου του προσωπικού σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα θεσμικά κείμενα συμπεριφοράς και στρατιωτικής δεοντολογίας, ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα ανωτέρω ελέγχεται πειθαρχικά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τη σίτιση και την υδροδότηση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), σας γνωρίζουμε ότι κρίνονται επαρκείς οι ποσότητες φαγητού και νερού για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του προσωπικού καθώς και των συμμαχικών δυνάμεων που περιοδικά φιλοξενούνται, στο πλαίσιο ασκήσεων και εκπαιδεύσεων. Εξάλλου δεν υφίσταται σχετικό παράπονο του προσωπικού αλλά αντιθέτως πλήρης ικανοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συμπληρωματικά, η τήρηση των συνθηκών υγιεινής τόσο των ανωτέρω όσο και των προσωπικών αναγκών του προσωπικού βρίσκεται σε άριστο επίπεδο σύμφωνα με τα πρωτόκολλα Υγείας και Ασφάλειας που ισχύουν, ενώ αποτελεί και αντικείμενο τακτικών ελέγχων των Διοικήσεων από αρμόδιο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Προς υποστήριξη των παραπάνω, τα τελευταία έτη, σύμφωνα με τις διατεθειμένες πιστώσεις έχουν ανακαινιστεί και συντηρηθεί επαρκώς όλες οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά από το σύνολο του προσωπικού του ΚΕΕΔ.

Σχετικά με την μετακίνηση των οπλιτών θητείας του ΚΕΕΔ, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄6612) εξασφαλίστηκε το εν ισχύ μέτρο της δωρεάν μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Περιφέρειας Αττικής και κατά το έτος 2024.

Τέλος, αναφορικά με τη χορήγηση ειδών ιματισμού καθώς και αναλώσιμων ειδών, αυτή διενεργείται κανονικά σε όλους τους νεοσύλλεκτους οπλίτες ενώ υφίσταται επάρκεια σε υγειονομικό υλικό (όπως φάρμακα, επιδέσμους κτλπ) εντός του στρατοπέδου», κατέληξε ο ΥΕΘΑ κ.Δένδιας.

Φωτογραφία αρχείου