Δώρα Χριστουγέννων: Τα βιβλία που σας προτείνουμε να χαρίσετε

Ένα από τα “γλυκά προβλήματα” των Χριστουγέννων είναι να βρείτε το δώρο πρέπει να πάρετε για αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Το βιβλίο ειναι η καλύτερη λύση. Κι επειδή αναφερόμαστε σε στρατιωτικούς και γενικώς σε ανθρώπους που έχουν σχέση ή ενδιαφέρονται για τις ΕΔ, έχουμε δυο προτάσεις.

Πρώτα απ΄ όλα τα βιβλία του αρθρογράφου και απόστρατου αξιωματικού Κωνσταντίνου Φράγκου. Έχουμε τη χαρά συχνά να φιλοξενούμε απόψεις και άρθρα του. Πολυγραφότατος δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να καταλάβουν με απλά λόγια και πολύ καλό χιούμορ τι ακριβώς έγινε στον χώρο των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια.

Η επιλογή δική σας για το βιβλίο που θα επιλέξετε .Είναι όλα “διαμάντια” αφού ο στρατηγός έχει εξαιρετική πένα.

Δεύτερη επιλογή το βιβλίο “Η ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» με συγγραφέα τον απόστρατο αξιωματικό της ΠΑ Παύλο Χρήστου.

Η μελέτη της τέχνης και της επιστήμης του πολέμου και της στρατηγικής είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Για να κατανοήσει επαρκώς κανείς πως διαμορφώνεται το φαινόμενο του πολέμου στο πέρασμα της ιστορίας, πως φθάνει στις μέρες μας και πως μπορεί κανείς να αναπτύξει ικανότητες προώθησης των εθνικών συμφερόντων, θα πρέπει να φέρει σε επαφή πολλά διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα η κυριαρχούσα τάση ήταν τα ζητήματα στρατηγικής και της τέχνης και της επιστήμης του πολέμου να εξετάζονται ως αυτόνομα μεγέθη, ωσάν να βρίσκονταν σε ένα παράλληλο σύμπαν από το ευρύτερο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, κάποια πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Στο πλαίσιο μιας γενικότερης τάσης διεπιστημονικής προσέγγισης όσον αφορά την επιστημονική έρευνα, επιδιώκεται ο συνδυασμός των στρατιωτικών ζητημάτων με την εξέλιξη της επιστήμης, τη φιλοσοφία ακόμη και τη θρησκεία. Έτσι λοιπόν, θεωρείται πλέον αδιανόητο να εξετάζονται οι μεγάλοι θεωρητικοί της στρατιωτικής στρατηγικής εκτός του επιστημολογικού παραδείγματος (paradigm) που κυριαρχούσε στην εποχή τους, των πολιτικών εξελίξεων και της θρησκείας.
Αυτή η νέα πνοή στον χώρο των στρατηγικών σπουδών φαίνεται ότι φθάνει και στην Ελλάδα με το βιβλίο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και γνωστού συγγραφέα πολλών βιβλίων στρατηγικής και αμυντικών ζητημάτων, Παύλου Χρήστου, που τιτλοφορείται «Η γνωσιολογική πρόκληση στον στρατηγικό ρεαλισμό και από την απόλυτη στην τοπική στρατηγική» και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Global Strategy.