ΒΙΝΤΕΟ: «Έφυγε» ο θερμαστής του θρυλικού ΑΒΕΡΩΦ

“Έφυγε” από τη ζωή ο ναύτης θερμαστής του θρυλικού Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ Γιάννης Καταλειφός.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον διοικητή του ΑΒΕΡΩΦ.

Ένας αξιωματικός και έχει βρεθεί σ΄ αυτή τη θέση ο Αθ.Παναγόπουλος έγραψε για την φοβερή ιστορία του «κυρ- Γιάννη» στο facebook.

Σήμερα πέθανε πλήρης ημερών και εμπειριών ο κυρ Γιάννης Καταλειφος. Ναύτης θερμαστής από το 1938 έως το 1945. Πλήρωμα του Αβέρωφ κατά την θρυλική αποδημία του Στόλου το 1941, έφτασε με το ηρωικό θωρηκτό μέχρι την Βομβάη. Απο εκεί το 1942 έφυγε με την «11η αποστολή» ως πλήρωμα παραλαβής νέου πλοίου απο την Αγγλία.
Το μεταγωγικο που τους μετέφερε τορπιλιστηκε απο Ιταλικό υποβρύχιο 600 μίλια έξω απο τη Σιερα Λεονε. Εμεινε 3 ημέρες στη θάλασσα (οι μισοί ναυαγοί φαγωθηκαν απο καρχαρίες). Διασωθηκε απο Βρεττανικη κορβεττα και συμμετείχε στο πλήρωμα παραλαβής απο την Αμερική του Αρματαγωγου Λεσβος. Λαμβάνει μέρος στην απόβαση στο Αντζιο και ναυαγεί για δέυτερη φορά στην Τυνιδα. Μια μερα πέρυσι την άνοιξη, ήρθε να επισκεφθεί το Αβερωφ, μετά από 70 χρονια!
Περάσαμε συγκινητικες στιγμές ακούγοντας την απίστευτη ιστορία του και ξεναγώντας τον στους χώρους του. Για καλή μας τύχη, ένα συνεργείο της ΕΤ1 βρισκόταν στο πλοίο για γυρίσματα. Ετσι η επίσκεψη του κυρ Γιάννη αποτυπώθηκε στο ντοκυμαντέρ. Μπορείτε να τον δείτε στο 24’58» εώς 29’55». Καλο τελευταίο ταξίδι κυρ Γιάννη. Το έκανες το χρέος σου για αυτον τον τόπο. Και με το παραπάνω.

 

ΜΕΤΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ from HellenicNavy on Vimeo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρέπει να ξανατοποθετηθεί το στέμμα στο ΑΒΕΡΩΦ; Η άποψη ενός αξιωματικού του ΠΝ

ΦΩΤΟ.Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο Θωρηκτό Αβέρωφ.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ:ο χειρόγραφος χάρτης της ναυμαχίας της Έλλης! Επέστρεψε στο ΑΒΕΡΩΦ