Ελεγχόμενα κέντρα στα νησιά αλλά η ενδοχώρα παραμένει… μυστικό

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών σε ελεγχόμενα κέντρα, στα νησιά και σε περιοχές της ενδοχώρας, με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, δηλώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν είτε για τη δημιουργία κλειστών χώρων είτε για τη χωροθέτηση τους.

«Το ζητούμενο είναι να μπει, μία τάξη να μην κάνει ο καθένας ό,τι θέλει», σημειώνει χαρακτηριστικά στο OnAlert κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι οι νέοι χώροι δε θα είναι κλειστοί, αλλά ελεγχόμενοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον έλεγχο θα τον έχει η διοίκηση του κάθε κέντρου, η οποία θα αποτελείται από μεικτά κλιμάκια των συναρμοδίων υπουργείων.

Είναι γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη είναι ιδιαίτερα φειδωλά τόσο στην παροχή πληροφόρησης για τον τρόπο λειτουργίας των νέων κέντρων όσο και για το που θα γίνουν. Το μόνο που επισημαίνουν είναι ότι το επιχειρησιακό σκέλος του σχεδίου προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και κατά τη χθεσινή παρουσίαση των βασικών αξόνων του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον αρμόδιο υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες των νέων προαναχωρησιακών κέντρων, αλλά δεν ελέχθη τίποτα για τη χωροθέτησή τους. Όπως ήδη έχει γράψει, πέραν των νέων δομών στα νησιά που ανακοινώθηκαν, εξετάζονται τουλάχιστον 4-5 περιοχές στη Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.