Ένας καταδρομέας «διδάσκει» την ελληνική στρατιωτική ιστορία στην Ουάσινγκτον

Μπαίνοντας στα γραφεία των Ακολούθων Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, νομίζεις ότι βρίσκεσαι σ΄ ένα σύγχρονο μουσείο στρατιωτικής ιστορίας. Ο Ακόλουθος Άμυνας καταδρομέας Ευάγγελος Παπαδόπουλος, μαζί με τους συναδέλφους του από την Αεροπορία και το Ναυτικό έχουν μετατρέψει το χώρο εργασίας τους σ΄ ένα μουσείο, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, φωτογραφίες απ΄ όλους τους “διάσημους” ελληνοαμερικανούς στρατιωτικούς όπως τον Τ.Σταυρίδη και τον πατέρα του και πολύ ακόμη ιστορικό υλικό.

Στο βιβλίο επισκεπτών διαπιστώνει κανείς ότι έχουν “παρελάσει” όλοι οι σημαντικοί παράγοντες της Ουάσινγκτον και όχι μόνο.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα υπάρχει και η ιστορία του ελληνοαμερικανικού τάγματος 122 που πολέμησε στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο τους Γερμανούς. Η φωτογραφία που υπάρχει στο χώρο δείχνει την Ελληνική σημαία να κυματίζει δίπλα στην Αμερικανική κατά την παρέλαση του 122ου Ελληνοαμερικανικού Τάγματος στο στρατόπεδο Κάρλσον του Κολοράντο, μπροστά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και τον Στρατηγό Τζόρτζ Μάρσαλ, αρχές του 1943. Είναι η μοναδική φορά που επετράπη σε ξένη σημαία να παρελαύνει με αμερικανικό στρατιωτικό τμήμα, δίπλα στην αμερικανική!

Ονομάστηκε Τάγμα 122, γιατί συγκροτήθηκε 122 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821. Ο Πήτερ Δημοσθένης Κλένος, ο πρώτος Ελληνικής καταγωγής απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Γουέστ Πόιντ, ανέλαβε τη διοίκηση του Τάγματος .

Η ιστορία του τάγματος ήταν άγνωστη μέχρι το 1994 ,όταν και απελευθερώθηκαν κάποια έγγραφα του Πενταγώνου.

Το βιντεο είναι από παλαιότερη τελετή -Α/ΓΕΣ ήταν ο Κ.Γκίνης- στην οποία τιμήθηκαν εδώ στην Αθήνα βετεράνοι του 122 τάγματος.