Ένας στρατηγός εξηγεί σ΄ ένα βιβλίο τι συμβαίνει στη Μεσόγειο

Ανάμεσα στα άρθρα, τις δηλώσεις, τις συνεντεύξεις που έχουν σαν θέμα την κρίση στη Συρία, ξεχωρίζει μια ολοκληρωμένη εργασία που παρέχει πλήρεις εξηγήσεις και απαντήσεις για το ότι συμβαίνει. Πρόκειται για το βιβλίο του Ιωάννη Παρίση «Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – Γεωστρατηγική ανάλυση της Μεσογείου», που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τις Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

Ο συγγραφέας, υποστράτηγος ε.α. και διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης / διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιχειρεί μία γεωστρατηγική ανάλυση και αξιολόγηση του μεσογειακού περιβάλλοντος και προβαίνει σε εκτιμήσεις και σε εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατανόηση του τρόπου που σε κάθε περίπτωση ενήργησαν ή ακόμη και την πρόβλεψη για το πώς αναμένεται να ενεργήσουν στο μέλλον οι διάφοροι γεωστρατηγικοί δρώντες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού περιλαμβάνεται μεγάλος όγκος πληροφόρησης και δίδονται απαντήσεις για τους ανταγωνισμούς, τις συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές ανατροπές που συμβαίνουν στο ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου. Όσοι διάβασαν το βιβλίο του Ι. Παρίση δεν αιφνιδιάστηκαν ούτε από τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο ούτε από την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία. Με πλήρη ιστορική και γεωπολιτική τεκμηρίωση και στρατηγική ανάλυση, με την παράθεση μεγάλου αριθμού έγχρωμων χαρτών, διαγραμμάτων και πινάκων και με εξέταση όλων των παραγόντων που υπεισέρχονται σ’ αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακό στρατηγικό περιβάλλον, ο συγγραφέας δίνει με τρόπο εύληπτο, ακόμα και για τον μη ειδικό, την πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην εύφλεκτη αυτή περιοχή.

Πρόκειται για ένα μοναδικό βοήθημα για την παρακολούθηση και την κατανόηση των όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον μας. Στις 350 σελίδες του αναλύονται θέματα όπως ο αραβικός κόσμος της Μεσογείου, οι πρωτοβουλίες ευρω-μεσογειακής και περιφερειακής συνεργασίας, οι στρατηγικές πρώτες ύλες, η παρουσία των κύριων διεθνών παικτών, η στρατηγική σημασία της Κρήτης και της Κύπρου. Επίσης, η παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φανατισμός, η γεωπολιτική της ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια, οι ένοπλες δυνάμεις. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου παρατίθενται εκτιμήσεις για τις προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον.

Ενδιαφέρον είναι αυτό που ο συγγραφέας ονομάζει «τρίγωνο της κρίσης» και το αναλύει σε ειδικό κεφάλαιο, με αντίστοιχο χάρτη.

Γράφει σε πρόσφατο άρθρο του ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς;
«Πολύτιμο βοήθημα και οδηγός για όποιον θέλει να πληροφορηθεί τι ακριβώς και κυρίως γιατί τα πάντα αλλάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί το πρόσφατο βιβλίο του Στρατηγού Ιωάννη Παρίση «Η ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ  ΘΑΛΑΣΣΑ» (Εκδόσεις Λιβάνη). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι το πληρέστερο σχετικό βιβλίο που έχω υπόψη μου.»