Ένοπλες Δυνάμεις: Μέτρα για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής ανακοίνωσε ο ΥΦΕΘΑ

Τη «δέσμη μέτρων που η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήδη υλοποιεί προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ένοπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας σήμερα στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων.

Γνωστοποίησε ότι «συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών για την ικανοποίηση δύο διαχρονικών και δίκαιων αιτημάτων. Την εξομοίωση των μισθών των μελών ΔΕΠ των ΑΣΕΙ με εκείνο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ και την αποκατάσταση της αδικαιολόγητης μισθολογικής διαφοράς μεταξύ των Σχολών των ΕΔ και εκείνων των Σωμάτων Ασφαλείας».

«Οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας του υπουργείου επιβάλλονται πριν και πάνω απ’ όλα από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας η οποία δεν επιτρέπεται ηθικά και ουσιαστικά να έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δύο κατηγορίες μελών ΔΕΠ και δυο κατηγορίες σπουδαστών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο ΥΦΕΘΑ κ. Κεφαλογιάννης :

 

– Προχωρούμε στην απλούστευση της διαδικασίας διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στόχο την ολοκλήρωση της έγκρισης σκοπιμότητας των ερευνητικών προγραμμάτων σε επίπεδο Γενικών Επιτελείων.Παράλληλα, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρούμε μέχρι το τέλος του έτους στην αναθεώρηση των οργανισμών των ΑΣΕΙ με απλές και σαφείς προβλέψεις για την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων,

– Προχωρούμε στη δημιουργία αυτοδύναμων διδακτορικών προγραμμάτων από τα ΑΣΕΙ. «Είναι αδιανόητο τα μέλη ΔΕΠ ( Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) των ΑΣΕΙ να είναι επιβλέποντες σε διδακτορικά των ΑΕΙ και να μη μπορούν να επιβλέψουν την εκπόνηση διδακτορικών κατά αυτόνομο τρόπο στα ΑΣΕΙ – κάτι που θα αναβάθμιζε σημαντικά το ερευνητικό έργο, και κατ’ επέκταση, το κύρος των σχολών», παρατήρησε,

– Προχωρούμε στην απλούστευση της χρονοβόρας διαδικασίας έγκρισης και ανανέωσης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με αλλαγή της σχετικής πρόβλεψης του ν. 3187, μια διαδικασία η οποία απαιτεί σήμερα για να ολοκληρωθεί δύο έως τρία έτη,

– Προχωρούμε στη θέσπιση της δυνατότητας για την επ’ αμοιβή απασχόληση του στρατιωτικού διδακτικού προσωπικού στα αυτοχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα των ΑΣΕΙ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους αξιωματικούς να ενεργοποιηθούν στο ερευνητικό έργο των ΑΣΕΙ,

– Ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ΑΣΕΙ μέσω της επικαιροποίησης των οργανισμών των σχολών, έτσι ώστε να καταστεί πιο εύκολη η πρόσκληση άξιων επιστημόνων που θα συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο και

– Προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στο ηλεκτρονικό σύστημα διδακτικών συγγραμμάτων, γνωστό ως ΕΥΔΟΞΟΣ, με στόχο να αποκτήσουν οι φοιτητές των παραγωγικών σχολών μας πρόσβαση σε ποιοτικά συγγράμματα και σύγχρονη βιβλιογραφία.Για τον ίδιο λόγο προχωρούμε στην ένταξη των ΑΣΕΙ στην κοινοπραξία των εθνικών ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Ο ΥΦΕΘΑ εξήρε το πολυδιάστατο έργο της Σχολής Ικάρων επισημαίνοντας ότι «οι Ίκαροι, η ηγεσία τους και οι καθηγητές τους δεν σταματούν να βάζουν τον πήχη όλο και πιο ψηλά, με αποτέλεσμα η Σχολή να βρίσκεται, πάντα, μπροστά από τις εξελίξεις».

Τέλος απευθυνόμενος προς τους Ικάρους ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η παρουσία σας θα είναι κομβική για τη λειτουργία των Επιτελικών Δομών του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ και θα αποκτήσετε, συν τω χρόνω, την κατάλληλη εμπειρία, ώστε να προβαίνετε σε εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, που θα αφορούν ζωτικά θέματα για την άμυνα της χώρας».

«Θέλω να γνωρίζετε, ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία βασίζονται σε εισηγήσεις των Αξιωματικών, που έχουν μελετήσει διεξοδικά, το κάθε επιμέρους ζήτημα», κατέληξε.

Τον ΥΦΕΘΑ κ.Κεφαλογιάννη συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και υποδέχθηκε ο διοικητής της σχολής υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Καραμεσίνης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του συνομίλησε και αντάλλαξε σκέψεις με σπουδαστές όλων των τάξεων της σχολής ενώ επισκέφθηκε την 360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (ΜΕΑ) όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή αντισμήναρχο Δημήτριο Πριάρη για το έργο, τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα των πρωτοετών Ικάρων.