Εργαζόμενοι Σκαραμαγκά: Άγονος ο διαγωνισμός εξαιτίας του χαμηλού τιμήματος

Του Κώστα Αλατζά

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) έχει προκαλέσει το αποτέλεσμα του πλειοδοτικού διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος των Ελληνικών Ναυπηγείων. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «απροκάλυπτη κοροϊδία»,  ζητούν να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός και καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση. 

Όπως έγραψε το OnAlert, πλειοδότρια εταιρία του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε η εταιρία Pyletech Shipyards, θυγατρική του ομίλου North Star συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου η οποία προσέφερε 15,1 εκατομμύρια για την απόκτηση των ναυπηγείων έναντι του μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ που προσέφερε ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards, συμφερόντων Πάνου Ξενόκωστα.

«Δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να προσφέρει κάποιος 1 ή 15 εκατομμύρια και να περιμένει ότι μπορεί με το ποσό  αυτό να την αποκτήσει», αναφέρει  στην ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων «Τρίαινα».

Oι εργαζόμενοι υπαινίσσονται μεθοδεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες στην πραγματοποίηση το διαγωνισμού. «Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και εύλογα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται  για διαδικασία μεθοδευμένη». Οι  συνολικά 750 εργαζόμενοι  δηλώνουν ότι δε θα επιτρέψουν τη μεταβίβαση των ναυπηγείων, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή των ναυπηγείων δεν προβλέπεται τιμή εκκίνησης ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 1.2  των όρων της σύμβασης του διαγωνισμού «στα εκποιούμενα στοιχεία του ενεργητικού δεν περιλαμβάνονται οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου και αορίστου χρόνου της ΕΝΑΕ με τους εργαζόμενους ή της ΕΝΑΕ με τρίτα πρόσωπα». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ο διαγωνισμός του εμπορικού τμήματος των ΕΝΑΕ

Την ώρα που ολοκληρώνονταν ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του στρατιωτικού σκέλους των ΕΝΑΕ, η Εταιρία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προκήρυξε ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων.

Ο διαγωνισμός αφορά έκταση 332.137 τ.μ, εντός της οποίας βρίσκεται η δεξαμενή Νο 5, η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της Μεσογείου, χωρητικότητας 500.000 τόνων. Όπως αναφέρεται στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης είναι 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία διαχωρίστηκαν σε στρατιωτικό και εμπορικό τμήμα μετά από απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι από το  2012 έως το 2014 τα ΕΝΑΕ παρέμειναν  κλειστά μετά τις  καταδικαστικές αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει τα ναυπηγεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Με τον Ν.4258/14 αποφασίστηκε να αναλάβει το  Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών στα υποβρύχια Τype 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Από τότε μέχρι σήμερα τα υποβρύχια συντηρούνται στα ναυπηγεία.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinnisi