Ερώτηση ΚΚΕ για τα «ιδιωτικά ΚΨΜ»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη για να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση ΚΨΜ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση ΚΨΜ.

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα από τις 12 Νοέμβρη 2013 λειτουργούν ιδιωτικά κυλικεία. Αποτέλεσμα της παραχώρησης των κυλικείων σε ιδιώτη είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Ενδεικτικά, η τιμή του καφέ αυξήθηκε από 0,40 ευρώ σε 1,40 ευρώ, η τιμή του κρουασάν από 0,40 ευρώ σε 1,20 ευρώ, η τομή του νερού των 500 ml από 02,0 ευρώ σε 0,35 ευρώ.
Τα στρατιωτικά κυλικεία τα οποία έως τώρα είχαν στόχο την εξασφάλιση της παροχής φθηνών προϊόντων, τροφίμων και άλλων, στους φαντάρους, μετατρέπονται σε εμπορικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος.
Οι στρατιώτες αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά για τις καθημερινές τους ανάγκες φορτώνοντας νέα βάρη στις οικογένειές τους, ενώ η οικονομική ενίσχυσή τους από την κυβέρνηση εξαντλείται στο ποσό των 8,62 ευρώ το μήνα.
Οι στρατιώτες έχουν υποστεί μια σειρά περικοπές σε στρατιωτικά είδη, στις δωρεάν μετακινήσεις, σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περικοπή στη χορήγηση ειδών ρουχισμού στους στρατιώτες που παρουσιάστηκαν το Νοέμβρη με την ΣΤ΄ ΕΣΣΟ 2013.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:
1. Να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση ΚΨΜ, αλλά και καμίας άλλης υπηρεσίας που σχετίζεται με τη διαβίωση των στρατιωτών.
2. Να μειωθούν οι τιμές όλων των προϊόντων που πωλούνται στα στρατιωτικά κυλικεία.
3. Να σταματήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι στρατιώτες για αναλώσιμα, στρατιωτικά είδη, είδη πρώτης ανάγκης.
4. Να καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα στους στρατιώτες ικανό ώστε να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες».