Όχι σε άλλη Γενική Συνέλευση ΕΣΠΕΑ – Τι λέει το ΔΣ

Στην προσπάθεια μας να δούμε τι συμβαίνει με την Ένωση Αττικής και με τις Γενικές Συνελεύσεις που κάποιες ακυρώνονται, άλλες αναβάλλονται και αλλες ανακοινώνονται, απευθυνθήκαμε στο Δ.Σ. της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΠΕΑ, που έγινε στη Σαλαμίνα, ωστε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη απο το ανώτατο όργανο της Ένωσης Αττικής.

Το OnAlert.gr μίλησε με τον Αντιπρόεδρο Επισμηναγο Δημήτρη Ρώτα και τον ψηφοσυλλέκτη της ΓΣ στη Σαλαμίνα Ανθυποσμηναγό Ηλία Κολλύρη του ΔΣ της ΓΣ της ΕΣΠΕΑ.

Άλλωστε και οι δυο γνωρίζουν τα θέματα της θεσμικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών από εφαρμογής του ΣΕΕΝΣΑ (του πρώτου Συνδέσμου Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας). 

Τι γινετε με τον ΣΕΕΝΣΑ;

Ο ΣΕΕΝΣΑ παραμένει να υφίσταται και θα υφίσταται ως αστικό σωματείο, αφου ο 4407/2016 νομιμοποίησε την ΠΟΕΣ και τις Περιφερειακες Ενωσεις που υπάγονται σε αυτην.

Τι προβλέπει το καταστατικό της ΕΣΠΕΑ σχετικά με την έγκριση του οικονομικού και διοικιτικού απολογισμού;

Η έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού γίνεται από την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΠΕΑ, αυτή γίνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους. Η Γενική Συνέλευση, για να λάβει αποφάσεις θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή το 1/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία στην πρώτη Συνέλευση, συνέρχεται δεύτερη χωρίς νέα πρόσκληση την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδας με τα ίδια θέματα, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο και θεωρείται ότι έχει απαρτία με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων ταμειακώς εντάξει τακτικών μελών.

Μέχρι σημερα πόσες ΓΣ της ΕΣΠΕΑ εχουν γινει;

Η ΓΣ της 16.10.2016 ήταν έκτακτη, με θέμα την τροποποίηση καταστατικού και την διενέργεια αρχαιρεσιών. Η ΓΣ αυτή αναβλήθηκε για αόριστο χρόνο και τελικά ματαιώθηκε.

Την 3.1.2017 το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΑ προκήρυξε για τις 29.1.2017 αφενός Έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα μόνο την τροποποίηση καταστατικού (και όχι αρχαιρεσίες, όπως στις 16.10.2016) και αφετέρου Τακτική Γενική Συνέλευση με θέματα ισολογισμό – απολογισμό – προϋπολογισμό, λογοδοσία ΔΣ κλπ. Στην ίδια πρόσκληση του Δ.Σ. προβλεπόταν ότι αν δεν συμπληρωθεί απαρτία, τότε η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται στις 5.2.2017.

Στις 29.1.2017 πράγματι δεν σχηματίστηκε απαρτία με αποτέλεσμα να αναβληθεί η Γ.Σ. για τις 5.2.2017. Στις 5.2.2017 η ΓΣ, ως επαναληπτική, σχημάτιζε απαρτία με οποιοδήποτε αριθμό μελών, και μπορούσε να λάβει απόφαση για οποιοδήποτε θέμα, εκτός από αυτά που απαιτούν αυξημένη (καταστατική) απαρτία και πλειοψηφία, όπως π.χ. η τροποποίηση καταστατικού, η διάλυση του Σωματείου, η μομφή προς τη Διοίκηση κλπ.
Στα πλαίσια αυτά, όσοι παρευρέθηκαν στη Σαλαμίνα στις 5.2.2017 συνεδρίασαν και έλαβαν απόφαση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με το καταστατικό, αφού με οποιοδήποτε αριθμό παρόντων η Συνέλευση είχε απαρτία.

Τι αποφάσεις πάρθηκαν από τη ΓΣ στις 5/2;

Αποφάσισε το σώμα της ΓΣ τη μη έγκριση του ισολογισμού – απολογισμού – προϋπολογισμού, την μη απαλλαγή του Δ.Σ. ΕΣΠΕΑ από τις διαχειριστικές του ευθύνες, την απόφαση να γίνει ενδελεχής οικονομικός έλεγχος από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή ή δημόσια ελεγκτική αρχή και την απόφαση να κινηθεί νομικά η Ένωση σε βάρος των πέντε (5) νεοσυσταθεισών Ενοτήτων και κοινοποιήθηκε ως πρακτικό άμεσα στην ΠΟΕΣ, η οποία ποτέ δε μας απάντησε ως όφειλε να κάνει στο ανώτατο όργανο της μεγαλύτερης Ένωσης Στρατιωτικων.

Θα συμμετέχετε στην νέα ΓΣ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΑ;

Η νέα ΓΣ που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΑ δεν είναι σύμφωνη με το Καταστατικό. Η Γ.Σ. συνεδρίασε νόμιμα στις 5.2.2017 και έλαβε τις αποφάσεις που έλαβε. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αντικαταστατικές συμπεριφορές ή να αγνοήσουμε τη ΓΣ και τις αποφάσεις της, ούτε μπορεί να προκηρύσσεται συνεχώς ΓΣ μέχρι οι αποφάσεις της να είναι αρεστές στο Προεδρείο και θα πρεπει ΟΛΟΙ οι συναδελφοι στρατιωτικοί – μέλη της ΕΣΠΕΑ να το γνωρίζουν αυτό.

Όπως γίνετε εύκολα αντιληπτό, μετά απο αυτην την τοποθέτηση των μελών της ΕΣΠΕΑ, θεωρούμε μονόδρομο για άλλη μια φορά την προσφυγή στη δικαιοσύνη, αφού για την ώρα όπως διαφένεται ο συνδικαλισμός στις Ε.Δ. για την ώρα πολώνει και διχάζει τα στελέχη του, αφού οι μεν έχοντες τους τίτλους και τα αξιώματα εντός ΠΟΕΣ θέλουνε πάση θυσία να τα προστατεύσουν και απο την αλλη »οι νέοι» στην ΠΟΕΣ προσπαθούν να εδραιωθούν, να ακουστούν και να διεκδικήσουν θέσεις μέσα στα Δ.Σ. των Ενώσεων, ώστε να ακουστεί η φωνή τους που την θεωρούν άφθαρτη και πιο δυνατή λόγω δυναμικής κόσμου.