ΕΣΠΕΕ Νήσων: «Ανησυχητικά» τα στατιστικά του 2023 για τις παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (ΕΣΠΕΕ Νήσων) επαναφέρει το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό, με αφορμή τα στατιστικά του περασμένου έτους, 2023.

Σύμφωνα με την Ένωση, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (με αριθμό παραιτήσεων τις 134), οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι στα τέλη του έτους οι παραιτήσεις και οι πρόωρες αποστρατείες θα ανέρχονταν σε 155. Τελικώς, με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια (και εφόσον δεν προστεθεί κάποια άλλη στις επόμενες μέρες), ο αριθμός ανήλθε στις εκατόν εβδομήντα εννέα (179), δηλαδή είκοσι τέσσερις περισσότερες από τον αριθμό που με μετριοπαθείς υπολογισμούς ανέμενε.

Η ΕΣΠΕΕ Νήσων αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της:

«Δυστυχώς τα στοιχεία των παραιτήσεων στο ΠΝ για το έτος 2023 επεφύλαξαν ένα σοκ. Ο αριθμός δείχνει να σταματάει στα 179 στελέχη,  ένα πλήρωμα μιας φρεγάτας δηλαδή. Παράλληλα, 56 στελέχη απολύθηκαν για λόγους υγείας, ακόμα κι αν η αρμόδια Επιτροπή γνωμοδότησε ότι μπορούσαν να παραμείνουν σε Υπηρεσίες Ξηράς. Άραγε υπάρχει τέτοια πολυτέλεια στο ΠΝ, την στιγμή που βλέπει να φεύγουν νέοι άνθρωποι; Πόσο τυχαίο είναι ότι τουλάχιστον το 10% των παραιτηθέντων επέλεξε να καταβάλει αποζημίωση, ή ότι ένας στους τρεις από όσα στελέχη απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν έχει γεννηθεί τις δεκαετίες 90/00; Ανησυχεί κανείς από το γεγονός ότι το 20% των παραιτήσεων της δεκαετίας καταγράφονται στο 2023; Τα στοιχεία είναι δραματικά. Άραγε θα επιχειρηθεί ξανά να διαψευστούν;».

Η Ένωση κατηγορεί την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για «αδιαφορία» επίλυσης του ζητήματος και «υποβάθμισης» του προβλήματος, ενώ επισημαίνει πως η έλλειψη προσωπικού στο Πολεμικό Ναυτικό επιδεινώνεται από την κατάσταση στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία πλέον δεν αποτελούν «ελκυστικό επαγγελματικό προορισμό».