«Ευρώ ή δραχμή»; Μια μελέτη που έγινε βιβλίο

Το παρών έδωσαν εξέχουσες προσωπικότητες για να παρουσιάσουν το επίκαιρο βιβλίο «Ευρώ ή Δραχμή; Μια συγκριτική Μελέτη» της νεαρής Υποψήφιας Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Ειρήνης Λεριού.

Ο λόγος για τον πρώην Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά, τον Αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και Σύμβουλο του Υπουργείου Αμύνης Κλεάνθη Κυριακίδη και τον Καθηγητή του Παντείου Αναστάσιο Τασόπουλο.

Και οι τρεις συμφώνησαν στην ιδιαίτερη γενική χρησιμότητα του βιβλίου, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σύστησαν ανεπιφύλαχτα να διαβαστεί από όλους προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τη πραγματική κατάσταση και τις προοπτικές βελτίωσης της χώρας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Τασόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

“Το βιβλίο αυτό δεν διακατέχεται από μια δογματική αντίληψη που εμποδίζει ή παγιδεύει τη σκέψη του αναγνώστη. Αποτελείται, αντιθέτως, από μια αλληλουχία λογικών διατυπώσεων που επιτρέπουν στον αναγνώστη, -ο οποίος μπορεί, όπως είπα, να συμφωνεί ή να διαφωνεί-, να τις επεξεργαστεί και να αντλήσει τα συμπεράσματά του.

”

Ακολούθησε μια δεκάλεπτη ομιλία της ίδιας της συγγραφέως η οποία ανέλυσε τα δύο σημαντικότερα μαθηματικά συμπεράσματα του βιβλίου της και έδωσε τη κοινωνική, πολιτική και οικονομική διάσταση της σημασίας των αριθμών αυτών. Στη προσπάθεια της, να καταγράψει τις προτάσεις της και οικονομικές πολιτικές της, για τη διέξοδο της χώρας από τη κρίση, κατόρθωσε μέσω της έκδοσης αυτού του βιβλίου να συμβάλλει σημαντικά στο δημόσιο διάλογο πάνω σε καίριας σημασίας ζητήματα για τη πρόοδο της χώρας.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του κύριου Κλεάνθη Κυριακίδη: “Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με την απαιτούμενη δήλωση ότι οι απόψεις που θα ακούσετε είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν καμία επίσημη ή ανεπίσημη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή του Πολεμικού Ναυτικού.[…] Η Ειρήνη Λεριού απαντάει ξεκάθαρα με επιχειρήματα και στατιστική ανάλυση στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή. […]Όμως το σημαντικότερο είναι ότι θέτει ουσιαστικότερα διλήμματα και προβληματισμούς. Τελικά, ακόμα και το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή» καταλήγει να είναι ένα ψευδοδίλλημα. […] Η κ. Λεριού θέτει και το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της χώρας μας και εν γένει των ενεργειακών πόρων, χωρίς να τα παρουσιάζει ως «από μηχανής Θεό», με μια συγκρατημένη αισιοδοξία και μια ρεαλιστική προσέγγιση. Ακόμα και οι υδρογονάνθρακες λειτουργούν ως προωθητικός μηχανισμός για το ζητούμενο, δηλαδή την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.[…] Η σωστή αναλογία του ρεαλισμού και της αισιοδοξίας δίνει μια αίσθηση μέτρου. Αυτό το μέτρο διακρίνει τη γραφή της κ. Λεριού, μια γραφή τόσο απλή ώστε να είναι κατανοητή από τον πλέον απλό αναγνώστη και τόσο τεκμηριωμένη, ώστε να γίνεται αποδεκτή από τον σκληρότερο ακαδημαϊκό κριτή.