OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»: Στο λιμάνι του Πειραιά η «αιχμή του δόρατος» του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

28/10/2022 - 15:58
Νικηφόρος Φωκάς
Share on FacebookShare on Twitter

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Πειραιά.

Η φρεγάτα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για το Αρχηγείο Στόλου, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές από αέρος, αντίπαλα πλοία αλλά και υποβρύχια.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνήτης Βασίλης Λέρης, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκτελέσει πληθώρα αποστολών όπως η προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συμμετοχή στην άμυνα του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και η επιτήρηση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο κ. Λέρης υπογράμμισε ότι το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού είναι «περήφανο» που υπερασπίζεται την ελληνική σημαία ενώ επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι «που αισθανόμαστε κάθε φορά που μας υποδέχεται ο κόσμος, ειδικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

«Εκπαιδευόμαστε», είπε ο κυβερνήτης, «διαρκώς κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες. Το πλήρωμα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».

Με μήκος 130 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,5 μέτρα, η φρεγάτα εντάχθηκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στις 19 Νοεμβρίου 2004.

 

Διαθέτει μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φόρτου 3.640 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητά της φτάνει τους 32 κόμβους ενώ η μέγιστη ακτίνα ενέργειας τα 4.700 ναυτικά μίλια.

Είναι εφοδιασμένη με τορπίλες ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο στο οποίο προσεγγίζει ελικόπτερο ΑΒ – 212. Το πλήρωμα της φρεγάτας αποτελείται από 30 αξιωματικούς και περισσότερους από 150 υπαξιωματικούς.

Η φρεγάτα φέρει το όνομα του στρατηγού και αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Νικηφόρου Φωκά. Ο θυρεός της απεικονίζει έναν δρόμωνα, κορυφαίο πλοίο του Βυζαντινού Ναυτικού. Στο ακρόπωρο του δρόμωνα διακρίνεται ο μηχανισμός που εκτόξευε το «υγρό πυρ». Στο δεξί μέρος του θυρεού παρουσιάζεται ο Νικηφόρος Φωκάς με πανοπλία.

Σήμερα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, η φρεγάτα είναι επισκέψιμη για το κοινό, από τις 09:00 έως τις 19:00, στο λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News

Tags: ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΦΡΕΓΑΤΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

Related Posts

Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο 32ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών – Οι επαφές και οι διμερείς συναντήσεις

17/07/2025 - 20:16
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Πετραλιάς συζήτησαν για τον κανονισμό SAFE, τις κρατήσεις υπέρ των Ταμείων και το στεγαστικό πρόγραμμα των ΕΔ

17/07/2025 - 12:17
στρατόπεδα - Κρήτη
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ποια είναι τα στρατόπεδα στην Κρήτη που προορίζονται για Κλειστά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών – Τα 3 πληρούν τις προϋποθέσεις

15/07/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι και Μακρόν μίλησαν για την προμήθεια SAMP/T στην Ουκρανία και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα Mirage

Κυπριακό: Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μετά τη πενταμερή Σύνοδο Κορυφής

Σουέιντα: Το Ισραήλ επιτρέπει για 48 ώρες την περιορισμένη πρόσβαση συριακών δυνάμεων στην πόλη των Δρούζων

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 14 νεκροί από νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Το Ιράν απαντά στην Δύση: Δεν έχει ηθική ή νομική βάση η επανενεργοποίηση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ζελένσκι: «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία χρειάζονται μεγαλύτερη δυναμική – Θα εντείνουμε την διαδικασία»

Η Πυροσβεστική παρέλαβε 164 νέα οχήματα – Μητσοτάκης: Η πατρίδα μας αλλάζει και προοδεύει

Κογκρέσο: Υπερψηφίστηκαν οι περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 9 δισεκ. δολαρίων που ζήτησε ο Τραμπ

Top News

Πάρτι στα social media με το παράνομο ζευγάρι σε συναυλία των Coldplay: «Σίγουρα θα γράψουν νέο τραγούδι αφιερωμένο»

Καιρός: Καύσωνας διαρκείας με 43άρια από τη Δευτέρα - Ζέστη και το βράδυ, μελτέμια και υγρασία θα «παραλύσουν» τη χώρα

Καρολάιν Κράουτς: Η μικρή Λυδία γνωρίζει πως η μητέρα της είναι νεκρή αλλά δεν ξέρει ότι την σκότωσε ο πατέρας της

Γεράσιμος Μιχελής: Δάκρυα στην κηδεία του ηθοποιού - Συντετριμμένοι οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert