«Έφυγε», ο πτέραρχος Ν.Στάπας

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος Νίκος Στάπας έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή. Δίνοντας άνιση μάχη με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας άφησε την τελευταία του πνοή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην αγκαλιά της αγαπημένης του γυναίκας Καίτης.
 

Ο Νίκος Στάπας γεννήθηκε το 1937 στη Συκέα Λακωνίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων με την 22η Σειρά Ιπταμένων το 1958, οπότε ορκίσθηκε Ανθυποσμηναγός(Ι) .
 
Γενναίος και ευπατρίδης, με δημοκρατικό φρόνημα και ιδιαίτερη αγάπη και προσήλωση στην Πολεμική Αεροπορία της οποίας διετέλεσε Αρχηγός, ο Νίκος Στάπας υπήρξε μαχητής των αιθέρων. Συνάντησε πάντοτε το σεβασμό και την  εκτίμηση όσων είχε υπό τις διαταγές του, όπως και των προϊσταμένων του στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Αρχηγός ΓΕΑ στην περίοδο 23/12/1986 έως 30/7/1989 οπότε και παραιτήθηκε, ο Νίκος Στάπας συνέδεσε το όνομα του με οργανωτικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και μέσων και βεβαίως τη βέλτιστη αξιοποίηση του Προσωπικού της. Προηγουμένως διετέλεσε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Διευθυντής Α΄Κλάδου ΓΕΑ, Διοικητής της 115ΠΜ και Διοικητής της 340 Μοίρας Διώξεως/Βομβαρδισμού. Πέταξε με αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων, σχεδόν, των τύπων της ΠΑ και είχε, ως χειριστής, πάνω απο 3.800 ώρες πτήσης.
 
Ιδιαίτερη στιγμή γιά το Νίκο Στάπα υπήρξε η συμβολή του στον αγώνα κατά της χούντας. Πήρε ενεργό μέρος στο Κίνημα του Ναυτικό και συνελήφθη το καλοκαίρι του 1973. Κρατήθηκε και βασανίσθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, γιά να αποταχθεί στη συνέχεια από τη χούντα. Το “απολογητικό” του υπόμνημα υπήρξε ένας λίβελος κατά της δικτατορίας  και ένα φλογερό δημοκρατικό κήρυγμα. Στην ΠΑ επανήλθε το  1975. 
Τελευταία επιθυμία του Νίκου Στάπα ήταν η σορός του να διατεθεί στο Ανατομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιά επιστημονικούς σκοπούς.
 
Η κηδεία του Νίκου Στάπα θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη  16 Ιουνίου στην Αθήνα, στις 11 το πρωί, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οδό Ασκληπιού 30.
 
Η οικογένεια του επιθυμεί να απευθύνει δημοσίως  τις πιό θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες προς την Ηγεσία της ΠΑ και βεβαίως όλως ιδιαιτέρως στο Προσωπικό του 251ΓΝΑ, Ιατρικό και Νοσηλευτικό, γιά τη συνεχή φροντίδα και ζηλευτή επιμέλεια κατά τη νοσηλεία του στο Νοσοκομείο, δεύτερο σπίτι του για μακρό χρόνο.