Eurofighter:τώρα και σε αεροπλανοφόρο!

Η κοινοπραξία Eurofighter, σύμφωνα με την ίδια, προσφέρει στην Ινδία την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα έκδοση του μαχητικού Typhoon, για χρήση από ένα μελλοντικό αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής.

Ένας από τους έξι υποψηφίους που μάχονται για το πρόγραμμα απόκτησης 126 νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία είναι και το μαχητικό Eurofighter. Η έκδοση ναυτικών εφαρμογών (navalised) του συγκεκριμένου μαχητικού έχει ήδη μελετηθεί λεπτομερώς στο Ηνωμένο Βασίλειο στα πλαίσια του προγράμματος FJCA (Future Joint Combat Aircraft).

Η συγκεκριμένη έκδοση, σύμφωνα με τα έντυπα που κυκλοφορούν στην αεροπορική έκθεση «Aero India 2011», θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο, ισχυρότερο σύστημα προσγείωσης, με ένα κατάλληλα τροποποιημένο γάντζο και ακροφύσια ελέγχου κατακόρυφης ώσης για τους δύο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής EJ200 της Eurojet. Η τελευταία προσθήκη θα επιτρέψει στο μαχητικό να προσεγγίσει το αεροπλανοφόρο με μειωμένη ταχύτητα, χωρίς τον περιορισμό όρασης του πιλότου, απόρροια της αυξημένης γωνίας προσβολής κατά τη διαδικασία προσέγγισης.

Σύμφωνα με την εταιρία Eurofighter, ορισμένα τμήματα της ατράκτου κοντά στο σύστημα προσγείωσης θα πρέπει να ενισχυθούν κατάλληλα. Σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων θα μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν στην άτρακτο, για να επεκτείνουν την εμβέλεια του αεροσκάφους.

Στην «Aero India 2011» η εταιρεία παρουσίασε μέσω ενός υπολογιστή προσομοίωσης ένα βίντεο που δείχνει το EF-2000 Typhoon να προσεγγίζει το κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου, παρόμοιου σχεδιασμού με το «Admiral Gorshkov «.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει μια επιλογή που εμφανίζεται για πρώτη φορά, με ένα μοντέλο πλήρους κλίμακας του Typhoon. Σε συνεργασία με τις Saab και Diehl, το Eurofighter προσφέρεται με τον πύραυλο κατά πλοίων τύπου RBS15.

Η εταιρεία πραγματοποίησε επίσης παρουσίαση περαιτέρω τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων ενός ραντάρ τεχνολογίας AESA και του συστήματος έξυπνης απεικόνισης του κράνους του πιλότου.

fox2e-mag.blogspot.com/2011/02/eurofighter.html