Γιορτάζουν τις 100.000 ώρες Eurofighter!Δείτε το βίντεο!

Ο επιχειρησιακός στόλος των Εurofighter Typhoons συμπλήρωσε 100.000 ώρες πτήσης από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 εώς τον Ιανουάριο του 2011 σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό ορόσημο στην ιστορία του προγράμματος.

Το ορόσημο αυτό γιορτάστηκε με ειδική τελετή που έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία της κοινοπραξίας Eurofighter στο Μόναχο της Γερμανίας. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Eurofighter, της Εταιρείας ∆ιαχείρισης Προγράμματος Eurofighter NETMA καθώς και υψηλόβαθμοι επιτελικοί αξιωματικοί από όλες τις αεροπορίες των κρατών της κοινοπραξίας αλλά και των κρατών εξαγωγής που είναι η Αυστρία και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Το ορόσημο των 100.000 ωρών επετεύχθη με πτήσεις αεροσκαφών Typhoon στο τσουχτερό κρύο της Βαλτικής Θάλασσας, στο ήπιο κλίμα των ακτών της Τυρρηνίας, στην καυτή έρημο της Αραβικής χερσονήσου και πάνω από την αγριεμένη θάλασσα του Νότιου Ατλαντικού. Μέσα από μία σειρά επιχειρησιακών σεναρίων, έγινε ενδελεχής έλεγχος των δυνατοτήτων του Τyphoon και απεδείχθη η αξιοπιστία του, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αντοχή τόσο της αεροκατασκευής όσο και των συστημάτων του κάτω από τις πιο αντίξοες επιχειρησιακές συνθήκες.

Όπως δήλωσε ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας Eurofighter GmbH, Enzo Casolini, “Το επίτευγμα αυτό στο πρόγραμμα Eurofighter αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα ώριμο και αξιόπιστο οπλικό σύστημα. Επιπρόσθετα, με τη σημερινή αυτή εκδήλωση θέλουμε να δείξουμε ξεκάθαρα τι μπορούμε να κατορθώσουμε μέσα από μία διεθνή συνεργασία και συν- εταιρική σχέση. Με τα τόσα επιτεύγματα που έχουμε πετύχει εώς σήμερα αλλά και με όλα αυτά για τα οποία προσδοκούμε στο μέλλον, είμαι περήφανος που συμμετέχω σε ένα τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα».Οι πρώτες 5.000 ώρες πτήσης συμπληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2005, εν συνεχεία 10.000 ώρες τον Αύγουστου του 2006, 20.000 ώρες το Μάιο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008 το Typhoon είχε ήδη ξεπεράσει τις 50.000 ώρες πτήσης. Η αύξηση των δραστηριοτήτων συνδυάζεται και με το σταθερό ρυθμό παράδοσης αεροσκαφών στις αεροπορίες. Πάνω από 260 αεροσκάφη επιχειρούν ήδη σήμερα – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί παγκοσμίως μεταξύ των αεροσκαφών νέας γενιάς που είναι διαθέσιμα σήμερα.

Oι αεροπορικοί στόλοι με Eurofighter Typhoon που επιχειρούν από μία σειρά πολεμικών μοιρών, εκ των οποίων έξι βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (τέσσερις στην αεροπορική βάση του Coningsby, μία στη βάση του Leuchars και μία στο Mount Pleasant των Νήσων Φώκλαντ), τέσσερις στην Ιταλία (δύο στην αεροπορική βάση του Grosseto και δύο στη βάση Gioia del Colle), τρεις στη Γερμανία (αεροπορικές βάσεις Laage, Neuburg και Nörvenich), καθώς επίσης και μία μοίρα στην Ισπανία, μία στην Αυστρία και μία στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, συνέβαλαν στη συμπλήρωση των 100.000 ωρών πτήσης.

Mε την παρτίδα παραγωγής Τranche 2 σε πλήρη ανάπτυξη, με όλα τα αεροσκάφη της παρτίδας 1 (148) να έχουν παραδοθεί και να έχουν όλα εκσυγχρονιστεί στην τελευταία τους διαμόρφωση, το Typhoon έχει καταστεί η ραχοκοκαλιά των Πολεμικών Αεροποριών των χωρών της κοινοπραξίας και των χωρών εξαγωγής τόσο σε επιχειρήσεις ενάεριας κυριαρχίας όσο και σε επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης.
Το νέο αυτό ορόσημο για το πρόγραμμα Eurofighter στέλνει ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα σχετικά με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του Typhoon και τονίζει τα οφέλη της επένδυσης σε ένα αεροσκάφος με τόσες δυνατότητες. Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε στους καλεσμένους βίντεο από κάθε αεροπορία που συμμετείχε στη συμπλήρωση των 100.000 ωρών πτήσης.

Δείτε το βίντεο με τις 100.000 ώρες Eurofighter