Η γιορτή της ΠΑ, ξεκίνησε με υπερπτήσεις Τούρκων στο Αιγαίο

Οι υπερπτήσεις οκτώ τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε Αγαθονήσι-Φαρμακονήσι, ήταν οι πρώτες μετά από την επίσκεψη Ερντογάν ,τις δηλώσεις που είχε κάνει σε ελληνικές εφημερίδες και του κλίματος ότι είναι σχεδόν «κλεισμένη» μια συμφωνία για το Αιγαίο,που θα αφορά στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο.

Ο κ.Ερντογάν ,είχε δηλώσει στεναχωρημένος για τις υπερπτήσεις,είχε προτείνει ούτε λίγο ,ούτε πολύ να «παραχωρηθεί» ο έλεγχος του εναέριου χώρου του ΄Αιγαίου στο ΝΑΤΟ ,ώστε να «έχουν ζωτικό χώρο να πετάνε και τα τουρκικά μαχητικά». Επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει πιο…χαλαρές αναχαιτίσεις στο Αιγαίο.

Μετά απ΄όλα αυτά και τη σχεδόν τρίωρη συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν,οι φήμες και ίσως και οι προσδοκίες κάποιων ήταν και είναι μεγάλες. Μάλλον τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Κι όχι μόνο λόγω της μονίμως παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στο Αιγαίο,η οποία δεν αναμένεται να αλλάξει,αλλά κυρίως γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν διευκολύνει καθόλου την Αθήνα και τη κυβέρνησή της. Αυτή τη στιγμή ,με δεδομένο το οικονομικό αλλά και πολιτικό κλίμα που ενδεχομένως να γίνει δυσκολότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής η Αθήνα είναι πολύ δύσκολο ως εξαιρετικά απίθανο να τολμήσει να αγγίξει θέματα όπως το Αιγαίο .

Η Άγκυρα παρά τη καλή θέληση που ειδικά  τα τελευταία δύο χρόνια επιδεικνύει -σε σημείο εκνευρισμού των πολιτών πολλές φορές- η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ,»γαλάζιας» και «πράσινης», δεν ανταποδίδει τη προσπάθεια,πέρα από τις επαναλαμβανόμενες και τελικά όπως αποδεικνύεται ανούσιες δηλώσεις του κ.Ερντογάν. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, πετάει πλέον στο Αιγαίο όχι απλά για να ανεβάσει το «κοντέρ» των παραβιάσεων,αλλά για να επιβάλει τη παρουσία της τουλάχιστον στο μισό Αιγαιο,να κάνει μία επίδειξη δύναμης. Η γειτονική χώρα και η ηγεσία της πολιτική και στρατιωτική φέρονται και με μία δόση αλλαζονείας αλλά και ασέβειας. Την ίδια στιγμή που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κλήθηκε πριν από μερικούς μήνες να σεβαστεί ακόμη και τη Γιορτή του Παιδιού (!!!)  της γείτονος και να μην πετάξει  στο Αιγαίο, τα αεροσκάφη της Άγκυρας,φθάνουν στη καρδιά του Αιγαίου, τις ημέρες μεγάλων θρησκευτικών εορτών ,όπως έγινε πέρυσι τα Χριστούγεννα. Τώρα οι  Τούρκοι επέλεξαν τη πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για την εορτή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας,για να πετάξουν με θράσος πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι.Και είναι σύνηθες κάθε χρόνο σ΄ αυτή τη Γιορτή του Προστάτη της ΠΑ Αρχάγγελου Μιχαήλ ,να έρχονται στο μυαλό των πιλότων μας οι νεκροί συνάδελφοί τους που όλα αυτά τα χρόνια,από το 1974 και μετά χάθηκαν στο Αιγαίο, σ΄ ένα διαρκή εναέριο πόλεμο. Κι αυτό τεντώνει ακόμη περισσότερο τα νεύρα.