Ο «Άγγλος ασθενής»,ήταν …Έλληνας.

Η ταινία «Ο Άγγλος ασθενής» είχε σπάσει ταμεία πριν από μερικά χρόνια ,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σ´ όλο το κόσμο.Εννέα όσκαρ είχε πάρει η ταινία.Η ιστορία του αεροπόρου με τα σοβαρά εγκαύματα που δένεται συναισθηματικά με τη νοσοκόμα του και μέσα απ´αυτή τη σχέση ξαναζεί το μεγάλο του έρωτα είχε κάνει θραύση. Οι δικοί μας αεροπόροι υποστηρίζουν ότι ο Άγγλος ασθενής ήταν ένας Έλληνας για τον οποίο μάλιστα πρόσφατα διαβάσατε στο onalert.Η ιστορία του Επισμηναγού Στέφανου Μολυβάδα ταυτίζεται σε πολλά σημεία με το σενάριο του «Άγγλου ασθενή».

Μολυβάδα ονόμασαν το πρωτότυπο UAV , που πετάει με ενέργεια από φωτοβολταϊκά οι δύο Ίκαροι, θέμα που ανέδειξε το onalert.Οι δύο Ίκαροι γνώριζαν την ιστορία του Επισμηναγού και είχαν ενθουσιαστεί.

Ο Στέφανος Μολυβάδας εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Σορβώνη και στο Πολυτεχνείο Αθηνών για να βρεθεί το 1941στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.Εντάχθηκε στην Ελληνική ΠΑ αρχικά ως διερμηνέας.

Το 1943 καταφέρνει να μπει στη Σχολή Ναυτίλων και το 1944 συμμετέχει σε βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.Στις 28 Ιούλιου το βομβαρδιστικό Baltimore στο οποίο επέβαινε ως ναυτίλος καταρρίπτεται.Όλο το πλήρωμα εγκαταλείπει επιτυχώς.Ο Μολυβάδας υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα ,εντοπίστηκε από Παρτιζάνους αλλά τελικά έπεσε στα χέρια των Κροατών και μετά τον Γερμανών. Η κατάστασή του λόγω των εγκαυμάτων ήταν απελπιστική. Κρατήθηκε αιχμάλωτος μέχρι το τέλος του πολέμου για να καταλήξει σε νοσοκομείο της Βρετανίας αμέσως μετά.

Περίμενε μήνες τη σειρά του για να χειρουργηθεί.Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά.Η στενή φιλική σχέση που είχε αναπτύξει με μία νοσοκόμα τον έσωσε. Εκείνη μεσολάβησε στον παγκοσμίου φήμης πλαστικό χειρουργό McIndoe για να ασχοληθεί μαζί του.

Η σχέση του με τη νοσοκόμα αποδείχτηκε σωτήρια. Έκανε τέσσερα χειρουργεία κάθε μήνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.Το προσωπό του επανήλθε και μαζί και η θέλησή του να ζήσει.Παρέμεινε στην Αγγλία ,σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος,πήρε μεταπτυχιακό και εξελίχτηκε σε κορυφαίο στέλεχος αμυντικών βιομηχανιών βρετανικών και αμερικανικών! Το 1966 ο Μολυβάδας βρίσκεται επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στις ΗΠΑ η οποία ανέπτυσσε σύστημα πληροφοριών αξίας δις. Έδινε αναφορά απ´ευθείας στο Λευκό Οίκο!

Είναι περιττό να πούμε ότι μόνο το τέλος της ιστορίας του Μολυβάδα είναι -ευτυχώς- διαφορετικό. Περιττό επίσης να αναφέρουμε ότι ουδέποτε οι επιστημονικές του γνώσεις αξιοποιήθηκαν από το ελληνικό κράτος.Ευτυχώς τον θυμήθηκαν οι δύο Ίκαροι κι έτσι μάθαμε κι εμείς την ιστορία του «Έλληνα ασθενή» η οποία πήρε Όσκαρ στη ζωή.

ΤΟ ONALERT ΜΕ ΧΑΡΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ