Προσγειώθηκε Λιβύη στις 22.20 το C-130.Αναμένεται η επιβίβαση Ολλανδών και Ελλήνων.

Προσγειώθηκε στις 22.20 το C-130 που έχει αναλάβει μία αποστολή εξαιρετικού ρίσκου. Προσγείωση στη φλεγόμενη Λιβύη για απεγκλωβισμό τριών Ολλανδών στρατιωτικών -μεταξύ των οποίων μία γυναίκα- και 15 Ελλήνων.

Στο αεροσκάφος επέβαινε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλης,ο οποίος αυτή την ώρα διαπραγματεύεται για τουε τρεις Ολλανδούς, οι οποίοι ήταν τα μέλη πληρώματος ελικοπτέρου φρεγάτας τα οποία είχαν συλληφθεί τις πρώτες ημέρες των ταραχών και κρατούνταν.
Οι 15 Έλληνες είναι στο αεροδρόμιο έτοιμοι να επιβιβαστούν,αλλά οι Λίβυοι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη τους τρεις Ολλανδούς.

«Σήμερα θα παραδώσουμε τους Ολλανδούς στρατιώτες στους Έλληνες και τους Μαλτέζους», ανακοίνωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

   

«Τους είπαμε, μην ξανάρθετε χωρίς την άδειά μας. Συλλάβαμε τους πρώτους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τους στέλνουμε πίσω. Όμως κρατάμε το ελικόπτερό τους», πρόσθεσε.

   

Το κρατικό κανάλι Αλ Λιμπίγια είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι Ολλανδοί «που μπήκαν παράνομα στη Λιβύη, θα παραδοθούν σε μια αντιπροσωπεία από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Μάλτας», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

   

Οι τρεις στρατιώτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν στις 27 Φεβρουαρίου από άνδρες του Καντάφι οι οποίοι εμπόδισαν το ελικόπτερό τους να απογειωθεί κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ξένων πολιτών από τη Σύρτη. Οι δύο πολίτες, ένας Ολλανδός μηχανικός και ένας άλλος Ευρωπαίος, παραδόθηκαν στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τρίπολη.

   

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η χώρα του έχει προσφύγει «σε κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο» για να πετύχει την απελευθέρωση των στρατιωτών.