Το πρώτο χτύπημα από Eurofighter Typhoon στη Λιβύη.Δείτε το βίντεο.

Το βίντεο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ιστορικό» σ΄ ότι αφορά την επιχειρησιακή δράση ενός μαχητικού αεροσκάφους. Είναι το πρώτο «χτύπημα» του Eurofighter σε επίγειο στόχο. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος της Βρετανικής RAF, το οποίο βομβαρδίζει ένα άρμα μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων του Καντάφι. Το βίντεο αποδεσμεύτηκε πριν από λίγες ώρες.ΔΕΙΤΕ ΤΟ.

Οι δυνατότητες του Eurofighter σε αποστολές αέρος-εδάφους βελτιώθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα όταν η εταιρική κατασκευάστρια βιομηχανία Cassidian Spain πέτυχε την άφεση της πρώτης κατευθυνόμενης βόμβας ακριβείας EGBU-16.

Η επιτυχία αυτή ακολούθησε την πρώτη επιτυχημένη άφεση της βόμβας Paveway IV που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εν λόγω δοκιμές απέδειξαν ότι και οι δύο τύποι βόμβας αφέθηκαν με επιτυχία από το Eurofighter και αφορούσαν στη λειτουργική ενσωμάτωση των βομβών στο αεροσκάφος.

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν επιλέξει την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας, διπλής χρήσης, EGBU-16 για τις Αεροπορίες τους ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιλέξει την κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας Paveway IV. Τα όπλα αυτά, τα οποία έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του ευρύτερου προγράμματος αναβάθμισης (Phase 1 Enhancement -P1E- programme), βελτιώνουν τις δυνατότητες του Typhoon όσον αφορά στις προσβολές ακριβείας με όλες τις καιρικές συνθήκες.

Το αεροσκάφος Typhoon επιχειρεί αυτόνομα σε αποστολές αέρος-εδάφους από το 2008 όταν η RAF ενσωμάτωσε επιτυχώς τις κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες Paveway με το ατρακτίδιο κατάδειξης με λέιζερ Litening III στο στόλο των Typhoon της. Ο συνδυασμός αυτών των απαράμιλλης ακριβείας όπλων έχει ελεγχθεί σε διάφορες δοκιμές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας την εν γένει δυνατότητα του Typhoon για εκτέλεση αποστολών πολλαπλών ρόλων.