Αναβάθμιση F-16: Κάτω από το 1 δις δολάρια το τελικό κόστος

Λίγες ώρες μετά το κρεσέντο προκλητικότητας των Τούρκων πάνω από το Αγαίο, είχαμε ευχάριστες εξελίξεις για την υπόθεση αναβάθμισης των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην έκδοση «Block70/72 Viper», η οποία έχει πάρει πλέον τον δρόμο της, καθώς το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες την απονομή συμβολαίου ύψους 996.775.000 δολαρίων στην εταιρία Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η Lockheed Martin θα αναλάβει την αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση V, έναντι 996.775.000 δολαρίων.

Η χρηματοροή πληρωμής, σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι σταθερή, αλλά θα εξαρτάται από το παραδοτέο έργο.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Fort Worth του Τέξας και την Αθήνα, ενώ ως ορόσημο της ολοκλήρωσης των διαδικασιών αναβάθμισης, δίνεται η 30η Ιουνίου 2027.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο εδράζεται στην αεροπορική βάση Wright-Patterson στο Οχάιο αναλαμβάνει υπεύθυνο για το πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση της σύμβασης από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σηματοδοτεί και εξελίξεις για την ΕΑΒ, η οποία περιμένει την υπογραφή της σύμβασης με την Lockheed Martin, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να είναι έτοιμη η εταιρία να φέρει εις πέρας την ανβάθμιση των ελληνικών F-16.

Πριν τα Χριστούγεννα του 2019 η πρώτη «Οχιά» στην Ελλάδα

Η παραλαβή του πρώτου Viper το αργότερο έως τα Χριστούγεννα του 2019 είναι ο μεγάλος στόχος για την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να ανοίξει η γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ, από την οποία θα βγουν και τα υπόλοιπα αναβαθμισμένα F-16, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου πριν από λίγο καιρό.

Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ το πρώτο ελληνικό F-16 μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε η πρώτη «Οχιά» να γυρίσει στην Ελλάδα πριν τα επόμενα Χριστούγεννα. Σε αυτόν τον στόχο επικεντρώνονται και όλες οι προσπάθειες, ο οποίος σύμφωνα με τον Έλληνα Α/ΓΕΑ είναι εφικτός χάρη στην πολύμηνη προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί από τα στελέχη της ΠΑ.

φωτογραφία αρχείου Eurokinissi