Αναβάθμιση F-16: Αίτημα παράτασης στις ΗΠΑ – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Με την προθεσμία για την απάντηση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 να λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει παράταση των συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά.

Μιλώντας την Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός, αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι θα αναζητηθεί αυτή η διέξοδος στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο της 30ης Απριλίου: “Στο βαθμό που σας είπα οτι συναξιολογούμε, συνυπολογίζουμε τα πράγματα δεν μας φτάνουν οι τρεις ημέρες. Πιθανόν θα αναζητηθεί κάποιου είδους παράταση.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει υποβληθεί: “Οχι δεν έχει ζητηθεί. Θα εξαρτηθεί από το τι θα θελήσουμε εμείς. Και θα συναποφασίσουμε.” Πάντως με μια αποστροφή του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: “Είμαστε υποχρεωμένοι να υπολογίσουμε παρα πολλές παραμέτρους. Εγώ δεν θα συμφωνήσω ότι όταν έχεις μόνο έναν τύπο F δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν αλλου τύπου F.” υποστήριξε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Σε κάθε περίπτωση η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων και αφορά κυρίως στο ύψος των καταβολών για την πρώτη τριετία. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος κατά την συνέντευξη τύπου της προηγούμενης Τετάρτης, είχε αναφέρει ότι θα καταβάλλονταν προσπάθειες σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να καλυφθεί αυτή η απόσταση στο οικονομικό και να κλείσει το πρόγραμμα.

Όπως είχε δηλώσει θα είχε επικοινωνία για το ζεον ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα ενημέρωνε τον Αμερικανό Πρέσβη, κ. Τζέφρι Πάϊατ.