Αναβάθμιση F-16: Αρχίζει το «μεγάλο παζάρι» στη ΓΔΑΕΕ

Μετά το σκληρό πόκερ, αρχίζει το μεγάλο παζάρι, για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην υπερσύγχρονη έκδοση Viper. Το κατώφλι της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), θα περάσει σήμερα το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο των ΗΠΑ, με εν ενεργεία αξιωματικούς, οικονομικούς συμβούλους, αλλά και στελέχη του ODC, δηλαδή του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής.

Τα στελέχη του Ελληνικού Πενταγώνου και δη οι διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, προετοιμάζονται για ένα τριήμερο έντονων διαβουλεύσεων στην αιχμή των οποίων, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα των τελευταίων επαφών, θα βρεθεί το διπλό “αγκάθι” του οικονομικού. Τόσο εκείνο για το συνολικό κόστος όσο και εκείνο για το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών.

Ερωτηθείσα από το OnAlert, για τις ελληνικές επιδιώξεις, υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ, διατηρούσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών: “Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για πολλά πράγματα. Για κάποια πράγματα μπορούν να δώσουν λύσεις άμεσες. Για κάποια άλλα θα πρέπει να γυρίσουν πίσω να τα συζητήσουν με τους διάφορους φορείς. Σε ότι αφορά στο συνολικό κόστος αλλά και για τον τρόπο αποπληρωμής δεν νομίζω ότι θα έχουν τέτοιες εξουσιοδοτήσεις.” και πρόσθετε εμφατικά: “Οι διαφοροποιήσεις τις οποίες επιδιώκουμε απαιτούν άλλου είδους αποφάσεις οι οποίες δεν είναι στο χέρι τους. Έχουν και αυτοί διαδικασίες που είναι τυποποιημένες και αυστηρές.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την LOA, που εντελώς απρόσμενα είχε αποστείλει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου η αμερικανική πλευρά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος μειωνόταν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο. Επιπλέον η αμερικανική πλευρά διατήρησε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος, κρατώντας σε υψηλά επίπεδα με τις χρηματοροές που αφορούν στην αποπληρωμή να είναι της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ εντός της πρώτης τριετίας.