OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΑ

Dakota και Tiger Moth: Ανακατασκευή και επαναφορά σε πλόιμη κατάσταση για τα δύο ιστορικά αεροσκάφη της ΠΑ

11/04/2025 - 15:58
Dakota

Αεροσκάφος C-47A Dakota/Skytrain της Πολεμικής Αεροπορίας

Share on FacebookShare on Twitter

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής των δύο ιστορικών αεροσκαφών, του C-47A Dakota/Skytrain και του HAVILLAND DH.82 Tiger Moth.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο εκπρόσωπος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση χθες, Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, με αντικείμενο τη δωρεάν παραχώρηση ενός αεροσκάφους τύπου C-47A και ενός HAVILLAND DH.82 Tiger Moth, με σκοπό την πλήρη ανακατασκευή τους και, εφόσον αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό, την επαναφορά τους σε πλόιμη κατάσταση.

Οι απαιτούμενες εργασίες ανακατασκευής θα πραγματοποιηθούν:

  • Για το C-47A, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε εξειδικευμένο κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Για το HAVILLAND DH.82 Tiger Moth, εξολοκλήρου σε εξειδικευμένο κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την ανακατασκευή και την ενδεχόμενη επαναφορά των αεροσκαφών σε πλόιμη κατάσταση θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ». Το Ίδρυμα αναλαμβάνει επίσης την πλήρη κάλυψη των εξόδων εκπαίδευσης 2 πιλότων και 2 τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στα εν λόγω αεροσκάφη.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 4 έτη, με αφετηρία την ημερομηνία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής για κάθε αεροσκάφος. Η ανακατασκευή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 ετών, ενώ κατά το 4ο έτος τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δοκιμαστικές πτήσεις και συμμετοχή σε αεροπορικές επιδείξεις, φέροντας τα εθνικά διακριτικά και χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, με μέριμνα και δαπάνες του Ιδρύματος.

Αεροσκάφος HAVILLAND DH.82 Tiger Moth της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με τη λήξη της σύμβασης, τα αεροσκάφη θα επιστραφούν στην Πολεμική Αεροπορία, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για αυτήν.

Η Πολεμική Αεροπορία εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κύριο Πίτερ Λιβανό, για τη σημαντική και ανιδιοτελή συνεισφορά του στην ανάδειξη και διατήρηση της αεροπορικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Τα πρώτα C-47 Dakota Της Πολεμικής Αεροπορίας παρελήφθησαν ως βοήθεια μέσω της RAF, ενώ ακολούθησαν αργότερα επιπλέον αεροπλάνα από την USAF. Έλαβαν μέρος με το 13ο Σμήνος Μεταφορών στον πόλεμο της Κορέας. Στο μακρύ διάστημα που υπηρέτησαν ήταν βαμμένα με διάφορες παραλλαγές, olive drab, σκούρο πράσινο-γκρι του «NATO», «Vietnam» κ.λπ.

Τα πρώτα χρόνια της χρήσης τους ήταν βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου. Πέραν των μεταφορών, χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ραδιοναυτίλων, αεροφωτογράφηση, ρυμούλκηση ανεμουρίων, αεροψεκασμούς, πτήσεις VIP και για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Αποσύρθηκαν το 2008.

Tags: DAKOTADOUGLAS C-47ΓΕΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Ηνίοχος
ΓΕΑ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

20/03/2026 - 20:20
Ηνίοχος
ΓΕΑ

Ηνίοχος 2026: Ενυπωσιακά πλάνα από την DV Day της περίφημης αεροπορικής άσκησης [pics, vid]

17/03/2026 - 11:34
F-16 - F-35
ΓΕΑ

ΓΕΑ: Προσομοιωτές μαχητικών F-16 και F-35 και VR στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων [pics]

15/03/2026 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, ανεξάρτητα από την έκβαση με το Ιράν

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

Αγγελική Ηλιάδη για την αδερφή του Μπάμπη Λαζαρίδη: Οι γυναίκες είμαστε πάντα ενωμένες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert