Ημέρα θλίψης και πένθους για την Πολεμική Αεροπορία και την Ελλάδα

Ημέρα θλίψης για την Πολεμική μας Αεροπορίας και όλη την Ελλάδα, καθώς ένας ακόμα πιλότος έπεσε εν ώρα καθήκοντος, σήμερα Τρίτη 28.08.2018 το πρωί (08:50πμ), όταν εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ2 Buckeye κατέπεσε 7 ναυτικά μίλια από τη Σπάρτη, κόβοντας το νήμα της ζωής του Επισμηναγού (Ι) Νικόλαου Βασιλείου, κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους. 

Στις 08.20 το μοιραίο Τ-2 Buckeye απογειώθηκε από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Μισή ώρα, στις 08.50, και ενώ το T-2 πετούσε πάνω από το χωριό Βλαχοκερασιά, μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας, άρχισε την άσκηση περιδίνησης.

Σύμφωνα με το σενάριο της, το αεροσκάφος αφού έχει πάρει ύψος, μπαίνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης πτώσης με στόχο οι πιλότοι να επανακτήσουν τον έλεγχο του έως ένα συγκεκριμένο ύψος.

Στην μοιραία πτήση το εκπαιδευτικό T-2 άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα από ύψος 35.000 ποδών αλλά παρά τις προσπάθειες των πιλότων, ακόμη και όταν το αεροσκάφος έφτασε στα 15.000 πόδια δεν είχαν καταφέρει να το επαναφέρουν.

Και οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, ωστόσο ήταν ανεπιτυχής για τον 37χρονο κυβερνήτη, Επισμηναγό Νίκο Βασιλείου, καθώς δεν αναπτύχθηκε ο θόλος του αλεξιπτώτου.

Στις 09.22 εντοπίστηκε πολύ κοντά στα συντρίμμια του αεροσκάφους ο 40χρονος συγκυβερνήτης, ο οποίος ειδοποίησε της αρμόδιες υπηρεσίες με το κινητό του τηλέφωνο, και στις 10.08 επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρήκαν τον άτυχο επισμηναγό Νίκο Βασιλείου.

Τόπος του δυστυχήματος το χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας, πλησίον του οποίου ανασύρθηκε νεκρός ο άτυχος πιλότος, ενώ νωρίτερα είχε εντοπισθεί σώος ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να νοσηλευτεί.

Νωρίτερα το μεσημέρι η σορός του άτυχου Επισμηναγού, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στο 251 ΓΝΑ, προκειμένου να να πραγματοποιηθεί η νεκροψία, ώστε να εξακριβωθούν και επίσημα τα αίτια θανάτου του κυβερνήτη του μοιραίου εκπαιδευτικού αεροσκάφους T2 Buckeye.

Αυτός ήταν ο Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Βασιλείου:

Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1979. Κατάγεται από τις Ζαράκες Εύβοιας.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1997.

Από το 2001 έως το 2010 υπηρέτησε στην 117ΠΜ/339Μ σε αεροσκάφη F-4 και από το 2010 στην 120 ΠΕΑ/363ΜΕΑ.

Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών 8 και 10 χρονών.

Τριήμερο πένθος για την Πολεμική Αεροπορία

Τριήμερο πένθος για την Πολεμική Αεροπορία προανήγγειλε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι «πολύ δύσκολη για την Πολεμική Αεροπορία», εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αδικοχαμένου Επισμηναγού. Τα συλλυπητήρια τους για τον απρόσμενο χαμό του άτυχου Επισμηναγού εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Δυστυχώς, το συγκεριμένο δυστύχημα δεν είναι το πρώτο που συμβαίνει φέτος με πρωταγωνιστή εκπαδιευτικό αεροσκάφος τύπου Τ2 Buckeye, καθώς τρομακτικό ατύχημα είχε συμβεί και στις 3 Ιανουαρίου, όπου και τότε εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-2E Buckeye της 120 ΠΕΑ που είχε απογειωθεί από την Καλαμάτα συνετρίβη μετά από σχεδόν μια ώρα πτήσης σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων νοτίως της Καλαμάτας. Και τότε οι δύο χειριστές αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, λίγο πριν αυτό συντριβεί. Ευτυχώς τότε δεν είχαμε θρηνήσει θύματα.