Η κρίσιμη ημέρα για τα Mirage 2000: Στη ΓΔΑΕΕ σήμερα οι Γάλλοι της Dassault

Η κρίσιμη ημέρα για το Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000 έφτασε. Οι Γάλλοι της Dassault θα κάτσουν σήμερα για τον τελικό-όπως όλοι ευελπιστούν-γύρο των διαπραγματεύσεων με τους διαπραγματευτές της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. 

Τα κομβικά ραντεβού σε Παρίσι και Αθήνα αλλά και οι συστηματικές επαφές του τελευταίου διαστήματος άμβλυναν σε σημαντικό βαθμό τα διαχρονικά «αγκάθια», ωστόσο απαιτούνται ακόμη καθοριστικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν διαγνωστεί στις τρεις συμβάσεις. Όπως πρώτο είχε γράψει το OnAlert, οι συζητήσεις από σήμερα θα περάσουν σε τεχνικό επίπεδο. 

Από τη σημερινή συνάντηση και την πρόοδό της αναμένεται να καταδειχθεί εάν και κατά πόσο  οι κρατώντες το γαλλικό «κλειδί» της υποστήριξης των Mirage – 2000,θα καταστεί εφικτή η υπέρβαση του εμποδίου, που έγκειται από γαλλικής πλευράς στο ζήτημα της μη αποδοχής του Ελληνικού Δικαίου. Παράμετρος ωστόσο που είναι υποχρεωτική από την Ελληνική Νομοθεσία, όπως ενδελεχώς έχει αναλυθεί από τους Έλληνες διαπραγματευτές. «Αρχίζουμε και τα ξεπερνάμε» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα υψηλόβαθμης πηγής του ΥΠΕΘΑ στο OnAlert.

Επιπλέον υπάρχει και το ζέον ζήτημα των τριών,διαφορετικών, συμβάσεων-πλαίσιο, δυσχέρεια που επιτείνεται και από την γαλλική άρνηση για τη σύναψη διακρατικής συμφωνία.  Όμως όπως υπογράμμιζε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή: «Από την άλλη μεριά είναι οι μοναδικοί κατασκευαστές. Υποχρεωτικά εκεί θα πας.» σημειώνοντας ωστόσο τις δεσμευτικές διατάξεις: «Από την άλλη η νομοθεσία λεει ότι πρέπει να βγεις σε διαγωνισμό. Οπότε κοιτάμε να στοιχειοθετήσουμε ότι υποχρεωτικά πάμε εκεί και να διαπραγματευτούμε με αυτούς τους όρους»