ΚΥΣΕΑ: «Κληρώνει» οριστικά για την αναβάθμιση των F-16

 »Κληρώνει» οριστικά στη νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συγκληθεί εντός της ημέρας, η υπόθεση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Είναι άλλωστε σαφές το μήνυμα που εξέπεμπε μέσω του OnAlert υψηλόβαθμος στέλεχος του ελληνικού Πενταγώνου παραμονές της σύσκεψης της Δευτέρας: «Αρχίζει και φθάνει ο κόμπος στο χτένι, οπότε θέλω να πιστεύω μες την εβδομάδα να μπει το νερό στο αυλάκι. Διαφορετικά το ξεχνάμε”

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το μεγάλο ύψος των χρηματοροών της πρώτης τριετίας. Ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας των αποπληρωμών έως το 2021 με καταβολές άνω των 820 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστούν ασφυκτική την εξυπηρέτηση του προγράμματος

Επιπλέον έγκυρες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι τελικώς το «παράθυρο βοήθειας» που άνοιξε το Κογκρέσο με την μετατροπή των κανονισμών και τη δυνατότητα χορήγησης δανείου άνω των 400 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα δεν αφορούσε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου.

Αυτό φέρεται να εξήγησαν μέσω των διπλματικών διαύλων υψηλόβαθμοι παράγοντες των ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά. Επιπρόσθετα σύμφωνα με έγκυρες πηγές ενημέρωσης του OnAlert η ελληνική επιστολή για την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου δεν εστάλη προχθές όταν και έληγε η διορία που προβλεπόταν.