Μετακομίζει αύριο ο »Λαβύρινθος» της Πολεμικής Αεροπορίας

Επιμέλεια : ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τις πύλες του ανοίγει επισήμως την Πέμπτη ο νέος »Λαβύρινθος» της Πολεμικής Αεροπορίας – το νέο δηλαδή Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) που θα λειτουργεί πλέον στο χώρο του πρώην ΝΑΤΟικού αεροπορικού υπόγειου στρατηγείου στο Κουτσόχερο, έδρα του καταργηθέντος CAOC 7, που βρίσκεται 18 χλμ. δυτικά από την Λάρισα.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχ. Κωσταράκο, ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρ.Μανωλά και ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ε.Τουρνά, οι οποίοι θα επισκεφθούν επίσης την 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στην 110 Πτέρυγας Μάχης, σε χώρο της οποίας λειτουργούσαν από το 1981 οι εγκαταστάσεις του παλιού υπόγειου »Λαβύρινθου, που τώρα περνάνε στην … εφεδρεία-για την ακρίβεια θα παραμείνουν ως εναλλακτικό Επιχειρησιακό Κέντρο.

Εγκαταστάσεις bunker

Για να γίνει η μετεγκατάσταση της «καρδιάς» της Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) στις εγκαταστάσεις bunker του πρώην ΝΑΤΟικού CAOC 7 απαιτήθηκαν εργασίες στις νέες υποδομές ώστε να αναμορφωθεί ο χώρος εργασίας και οι σχετικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Και αυτό διότι η εξυπηρέτηση του νέου ΕΚΑΕ απαιτεί περισσότερο προσωπικό από αυτό που χρησιμοποιούσε το ΝΑΤΟ.

Ας θυμηθούμε εδώ μερικά στοιχεία από το χρονικό δημιουργίας του πρώην CAOC 7, από προηγούμενο ρεπορτάζ μας: Το υπόγειο πρώην ΝΑΤΟικό Στρατηγείο ( «Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» Combined Air Operation Center – «CAOC 7») ξεκίνησε να κατασκεύαζεται το 1999 και βρίσκεται σε 95 μέτρα βάθος, στα έγκατα του θεσσαλικού κάμπου.Σε αυτό στεγάστηκαν οι επιτελείς του ΝΑΤΟϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Λάρισας μέχρι περίπου τα μέσα του 2013 οπότε έκλεισε λόγω αλλαγής της δομής του ΝΑΤΟ, ενώ τον Οκτώβριο απενεργοποιήθηκε ως μονάδα του ΝΑΤΟ.Το λουκέτο στο CAOC 7, ήταν απόρροια της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ τόνισε ο αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και τελευταίος Διοικητής του Κέντρου Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 – CAOC 7). Eίχε πιστοποιηθεί και ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων από το 2003.

Έχει εμβαδόν 11.000 τ.μ.στα 65-95 μ. βάθος

Η υπόγεια «πολιτεία», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είναι εμβαδού 11.000 τ.μ., με διαδρόμους ενός χιλιομέτρου και ανάπτυξη σε δύο επίπεδα, από 65 έως 95 μέτρα βάθος. Τότε είχε γραφεί ότι θα κοστίσει 15 δισ. δραχμές, ωστόσο νεώτερα του ΓΕΑ αναφέρουν ότι κόστισε περίπου 24 δις δραχμές (70 εκ. ευρώ) Κατά το ΓΕΑ το κόστος καλύφθηκε ολόκληρο από το ΝΑΤΟ. Έχει γραφεί ότι άλλη πηγή υποστηρίζει ότι μέρος του χρηματοδοτήθηκε και από την Ελλάδα.

Το έργο κατασκεύασε κοινοπραξία ελληνικών εταιριών (Ελληνική Τεχνοδομική, Άκτωρ και Θεμελιοδομή) που κέρδισε τότε τον σχετικό διεθνή διαγωνισμό.Οι εργασίες διήρκεσαν βάσει της σύμβασης, 1.200 ημέρες – παραδόθηκε για χρήση στα μέσα του 2004 .Μεταξύ άλλων, έγιναν ειδικές κατασκευές από ενισχυμένο μπετόν, αντιεκρηκτικές πόρτες, ειδικές βαλβίδες στα ανοίγματα εξαερισμού που το καθιστούν, όπως αναφερόταν τότε από το ΓΕΑ, απόρθητο από εξωτερικές προσβολές.



Επιλέχτηκε μεταξύ 8 σημείων

Το σημείο όπου εγινε το bunker Κουτσόχερο επελέγη μεταξύ οκτώ άλλων στην ευρύτερη περιοχή, διότι παρέχει τη μέγιστη φυσική ασφάλεια, αφού εκεί το έδαφος είναι συμπαγές και καλύπτεται επαρκώς.
Περνώντας τώρα στην Πολεμική Αεροπορία αναβαθμίζει τις δυνατότητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στον τομέα της Διοίκησης Ελέγχου και Πληροφοριών.