Η ασπίδα με το «Μολών Λαβέ» χαραγμένο πάνω στο βράχο στο ανατολικό άκρο του Άη Στράτη αποτελεί σύμβολο μνήμης και τιμής για κάθε ιπτάμενο της Πολεμικής Αεροπορίας. Και αυτό γιατί ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς έμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή πιστός στο πρόσταγμα «η ταν ή επί τας».
Θυσιάστηκε αρνούμενος να εγκαταλείψει μια άνιση μάχη. Πέρασε στην αιωνιότητα ως σύμβολο καθήκοντος, αυταπάρνησης και αεροπορικής λεβεντιάς.
Ο «αετός» του Άη Στράτη στις 18 Ιουνίου 1992 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο.

Στον ακριτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, εκεί όπου η γη συναντά το απέραντο γαλάζιο, οι εκδηλώσεις μνήμης δεν έχουν τον χαρακτήρα μιας τυπικής τελετής. Είναι προσκύνημα και υπόσχεση. Είναι η στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία, οι κάτοικοι του νησιού, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ελληνική κοινωνία σκύβουν με σεβασμό μπροστά σε έναν Ιπτάμενο που δεν λύγισε. Σε έναν αξιωματικό που έμεινε μέχρι τέλους πιστός στον όρκο του.
Η τελευταία αποστολή πάνω από το Αιγαίο
Στις 18 Ιουνίου 1992 ο Υποσμηναγός Σιαλμάς απογειώθηκε για ακόμη μία αποστολή. Για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, καμία τέτοια αποστολή δεν είναι «ρουτίνα», όσο κι αν η καθημερινότητα της αναχαίτισης στο Αιγαίο είχε γίνει δεύτερη φύση για τους Έλληνες χειριστές. Κάθε απογείωση είναι μάχη με τον χρόνο, με τις αποστάσεις, με την πίεση, με τον αντίπαλο και με τα όρια του ίδιου του αεροσκάφους.
Εκείνη την ημέρα, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, ο νεαρός Ιπτάμενος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Μόνος μέσα σε ένα κατά γενική ομολογία υποδεέστερο μαχητικό απέναντι σε αντιπάλους με αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή. Όμως μπήκε στη μάχη χωρίς δισταγμό. Κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών F-16, το Mirage F-1CG που χειριζόταν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Ο Νίκος Σιαλμάς δεν επέστρεψε ποτέ στη βάση του στην Τανάγρα. Έμεινε για πάντα στο Αιγαίο.

Από τότε, το όνομά του γράφτηκε δίπλα σε εκείνα των Ιπτάμενων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα σε καιρό ειρήνης, αλλά μέσα σε συνθήκες που μόνο ειρηνικές δεν ήταν. Γιατί οι αναχαιτίσεις στο Αιγαίο δεν είναι απλές πτήσεις. Είναι αποστολές υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα η έμπρακτη επιβεβαίωση της κυριαρχίας που επιβάλλει η Πολεμική Αεροπορία.
Ο Άη Στράτης ως τόπος μνήμης και τιμής
Στον Άη Στράτη, το μνημείο του Υποσμηναγού Σιαλμά στέκει λιτό, δωρικό αλλά με πολύ ισχυρό συμβολισμό. Το σημείο έχει μετατραπεί σε τόπο μνήμης και τιμής. Εκεί όπου η θάλασσα κρατά ακόμη τον απόηχο της τελευταίας του αποστολής, οι επισκέπτες αντικρίζουν ένα σύμβολο που ξεπερνά το πρόσωπο. Αντικρίζουν την αφοσίωση ενός ολόκληρου Όπλου. Την αλύγιστη ψυχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η φράση «Μολών Λαβέ», που έχει συνδεθεί με το μνημείο δεν είναι μια απλή ιστορική αναφορά. Είναι στάση ζωής και μήνυμα αποτροπής. Είναι η απάντηση εκείνων που πετούν πάνω από το Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι πίσω τους βρίσκεται μια χώρα ολόκληρη. Μια χώρα που μπορεί πολλές φορές να ξεχνά στην καθημερινότητα, αλλά μπροστά σε τέτοιες θυσίες στέκεται με δέος.

Οι εκδηλώσεις μνήμης στον Άγιο Ευστράτιο έρχονται κάθε χρόνο να υπενθυμίσουν ότι ο Νίκος Σιαλμάς δεν ανήκει μόνο στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανήκει στη συλλογική μνήμη του Έθνους. Ανήκει στους Ίκαρους που εκπαιδεύονται σήμερα στη Σχολή Ικάρων. Ανήκει στους νέους χειριστές των Rafale, των F-16 Viper, των Mirage 2000-5. Ανήκει σε κάθε πλήρωμα readiness που περιμένει το σήμα για απογείωση. Ανήκει σε κάθε ελληνικό νησί που κοιτάζει τον ουρανό και ξέρει ότι από πάνω του το σκεπάζουν πάντα τα «μπλε» φτερά.
Η κάσκα που έγινε σύμβολο αντίστασης
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί και η κάσκα του. Το αντικείμενο που συνδέθηκε τόσο έντονα με την τελευταία του πτήση και το οποίο φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι. Δεν είναι απλώς ένα έκθεμα. Είναι ένα σύμβολο αντίστασης. Ένα σιωπηλό τεκμήριο θυσίας.

Όποιος στέκεται μπροστά της δεν βλέπει μόνο το κράνος ενός Ιπτάμενου. Βλέπει το πρόσωπο ενός νέου αξιωματικού που μπήκε στο cockpit γνωρίζοντας ότι η αποστολή του είχε νόημα μεγαλύτερο από τον ίδιο. Βλέπει το βάρος του καθήκοντος. Βλέπει την αυστηρότητα της στρατιωτικής ζωής, αλλά και την ευαισθησία της ανθρώπινης απώλειας. Βλέπει μια οικογένεια που δεν ξαναείδε το παιδί της να επιστρέφει. Βλέπει μια Πολεμική Μοίρα που έχασε έναν αδελφό.

Το όνομά του στη Σχολή Ικάρων
Η Πολεμική Αεροπορία δεν ξεχνά τους νεκρούς της. Τους κρατά ζωντανούς στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες επιχειρήσεων, στα μνημεία, στα προσκλητήρια πεσόντων, στις αφηγήσεις των παλαιότερων προς τους νεότερους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι, το όνομα του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά έχει δοθεί σε αμφιθέατρο. Εκεί όπου εκπαιδεύονται και διαμορφώνονται οι αυριανοί ηγέτες της Πολεμικής Αεροπορίας, το όνομά του λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η στολή δεν είναι προνόμιο αλλά ευθύνη.
Ο Νίκος Σιαλμάς ανήκει σε εκείνη τη γενιά των χειριστών που πέταξαν σε ένα δύσκολο Αιγαίο. Με λιγότερα τεχνολογικά μέσα σε σχέση με τα σημερινά, αλλά με περίσσευμα ψυχής, εκπαίδευσης και αποφασιστικότητας. Το Mirage F-1CG ήταν ένα αεροσκάφος απαιτητικό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα χέρια των Ελλήνων Ιπτάμενων έγινε εργαλείο αποτροπής. Έγινε μέρος της αεροπορικής ιστορίας του Αιγαίου.

Από το Θέρμο στη Σχολή Ικάρων
Ο Νικόλαος Σιαλμάς γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας το 1965. Παιδί της ελληνικής περιφέρειας, μεγάλωσε με τις αξίες της πίστης, της πατρίδας, της αξιοπρέπειας και της προσφοράς. Το 1984 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων και τέσσερα χρόνια αργότερα αποφοίτησε ως Ανθυποσμηναγός. Επέλεξε τον πιο απαιτητικό δρόμο. Εκείνον του Ιπτάμενου μαχητικών. Εκεί όπου η εκπαίδευση δεν συγχωρεί λάθη, η ψυχραιμία μετριέται σε δευτερόλεπτα και η αποστολή προηγείται πάντοτε του εαυτού.
Υπηρετούσε στην 342 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, πετώντας με Mirage F-1CG. Ήταν η εποχή που το Αιγαίο αποτελούσε καθημερινό πεδίο έντασης. Η Πολεμική Αεροπορία βρισκόταν συνεχώς σε επιφυλακή. Τα ελληνικά μαχητικά απογειώνονταν ξανά και ξανά για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις, απέναντι σε τουρκικούς σχηματισμούς που επιχειρούσαν να δοκιμάσουν όρια, αντοχές και αντανακλαστικά.

«Ο Νίκος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο»
Ο αδερφός του ήρωα Υποσμηναγού Κώστας Σιαλμάς» μίλησε στο OnAlert για την θυσία του 27χρονου ιπτάμενου και τη μνήμη του που παραμένει ζωντανή.
«Πίστευες ότι ο χρόνος που πέρασε από εκείνη την ημέρα θα αμβλύνει τη μνήμη του, αλλά γίνεται το αντίθετο γιατί ο χρόνος που περνάει κάνει ακόμα πιο φωτεινό το παράδειγμα του. Γιατί ορισμένοι άνθρωποι όταν φεύγουν από τη ζωή δεν χάνονται. Μετατρέπονται σε σύμβολα της συλλογικής μνήμης ενός ολόκληρου έθνους. Ο Νίκος δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Επέλεξε τον δύσκολο δρόμο να υπηρετήσει με πίστη και αφοσίωση την πατρίδα του.
Μας λείπει. Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο. Αλλά η μνήμη του δεν ξεχνιέται.
Τίμησε τον όρκο του μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό το υπέροχο μνημείο δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η θυσία του δεν πήγε χαμένη. Οι συνάδελφοι του παίρνουν κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίζουν κάθε μέρα την απειλή από απέναντι. Οι στιγμές που τα μαχητικά πετάνε πάνω από την ασπίδα είναι συγκλονιστικές».

Το Αιγαίο ως πεδίο ευθύνης
Η θυσία του Υποσμηναγού Σιαλμά δεν μπορεί να αποκοπεί από το περιβάλλον στο οποίο συνέβη. Το Αιγαίο, διαχρονικά, δεν είναι απλώς γεωγραφικός χώρος. Είναι πεδίο κυριαρχίας, ταυτότητας, ιστορίας και ευθύνης.
Κάθε scramble, κάθε απογείωση επιφυλακής, κάθε αναχαίτιση κουβαλά πάνω της το βάρος αυτής της πραγματικότητας. Οι Έλληνες χειριστές δεν πετούν για να εντυπωσιάσουν, αλλά για να υπερασπιστούν. Αυτό έκανε και ο Υποσμηναγός Σιαλμάς. Δεν έψαξε τη δόξα. Δεν κυνήγησε τον ηρωισμό, αλλά έκανε αυτό που είχε ορκιστεί να κάνει. Και ακριβώς γι’ αυτό έγινε ήρωας. 34 χρόνια μετά, η μνήμη του παραμένει ζωντανή. Όχι μόνο στις τελετές και στις εκδηλώσεις.

Παραμένει ζωντανή κάθε φορά που ένα ζευγάρι ελληνικών μαχητικών σηκώνεται από τη Σκύρο, τη Λήμνο, το Καστέλι, την Τανάγρα, τη Σούδα, την Λάρισα, τον Άραξο ή την Ανδραβίδα. Κάθε φορά που ένας νέος χειριστής δένει τις ζώνες του, ελέγχει τα όργανα, κλείνει την καλύπτρα και παίρνει εντολή απογείωσης.
Η Ελλάδα του 2026 διαθέτει πλέον μια Πολεμική Αεροπορία που αλλάζει επίπεδο. Τα Rafale με τους Meteor, τα F-16 Viper, τα Mirage 2000-5, τα Phantom και τα υπό παραλαβή F-35, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα ισχύος. Όμως πίσω από κάθε τεχνολογικό άλμα, πίσω από κάθε νέο οπλικό σύστημα, πίσω από κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, υπάρχει ο ίδιος αμετάβλητος πυρήνας, ο άνθρωπος.

Ο ιπτάμενος που θα σηκώσει το βάρος της αποστολής όταν έρθει η ώρα. Αυτό υπενθυμίζει η ιστορία του Νίκου Σιαλμά. Ότι η αποτροπή δεν χτίζεται μόνο με αεροσκάφη και όπλα αλλά με ψυχή, εκπαίδευση, πίστη και θυσίες.
Η μνήμη που ενώνει γενιές Ικάρων
Στον Άγιο Ευστράτιο, η μνήμη του παραμένει δεμένη με τον τόπο. Το νησί έγινε για πάντα κομμάτι της ιστορίας του. Και εκείνος έγινε για πάντα κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Οι κάτοικοι του Άη Στράτη γνωρίζουν ότι στα νερά τους γράφτηκε μια σελίδα που δεν ξεθωριάζει. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις τιμής έχουν πάντα μια ιδιαίτερη φόρτιση. Δεν είναι μια απομακρυσμένη ανάμνηση.
Η πατρίδα όμως μετρά την ελευθερία της και με τέτοιες απώλειες. Με ανθρώπους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή χωρίς να ζητήσουν τίποτα. Με Ιπτάμενους που έκαναν το Αιγαίο ασπίδα. Με αξιωματικούς που απέδειξαν ότι ο όρκος δεν είναι τυπική διαδικασία, αλλά δέσμευση ζωής.

Γι’ αυτό η κάσκα του στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι πρέπει να παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Για τα παιδιά που θα τη δουν και θα ρωτήσουν ποιος ήταν. Για τους νέους Ίκαρους που θα καταλάβουν τι σημαίνει να φοράς το εθνόσημο στο μπράτσο. Για τους παλαιότερους που θα σκύψουν το κεφάλι με σεβασμό. Για όλους όσοι πρέπει να θυμούνται ότι η ελευθερία δεν είναι αυτονόητη.

Ο «αετός» του Άη Στράτη πέταξε για τελευταία φορά στις 18 Ιουνίου 1992. Όμως δεν έπεσε ποτέ πραγματικά. Έμεινε εκεί, πάνω από το Αιγαίο, ως άγρυπνη σκιά. Ως σύμβολο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως υπόμνηση προς φίλους και αντιπάλους ότι οι ουρανοί της Ελλάδας φυλάσσονται από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει καθήκον.
Και κάθε φορά που στον Άη Στράτη ένα ελληνικό μαχητικό σκίζει τον ουρανό του Αιγαίου, ο Νίκος Σιαλμάς είναι παρών.

Αθάνατος.




