Πολεμική Αεροπορία: Όλα ανοιχτά για το νέο αεροσκάφος

Με την αναβάθμιση των F-16 “ξεκλειδώνουν” τα υπόλοιπα προγράμματα και ταυτόχρονα δίνεται χρόνος στην φυσική ηγεσία για να εξετάσει τον σχεδισμό ενίσχυσης του αεροπορικού στόλου. Η επικύρωση της LOA ανατροφοδότησε σχεδόν ακαριαία τη συζήτηση για την απόκτηση νέου μαχητικού, την οποία μονοπώλησε η επιχειρηματολογία για steath F-35. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OnAlert όλα τα ενδεχόμενα για την απόκτηση νέου τύπου αεροσκάφους είναι ανοιχτά. 

Καμμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις και ταυτόχρονα πυκνώνουν οι συζητήσεις, έστω και πρόωρες, υπέρ της ενίσχυσης του «πακέτου» των F-16.  Άλλωστε όπως επισήμαινε προς το OnAlert κορυφαία πηγή: «σημασία δεν έχει ο αριθμός σαν αριθμός αλλά πόσα έχεις στον αέρα». Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωνε με νόημα θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές, καθώς η συγκεκριμένη προοπτική υπηρετεί το δόγμα της κοινής διαμόρφωσης με όποια οφέλη απορρέουν από αυτή.

Η συμφωνία «κλειδί» για Mirage 2000 και F-16 Block 30

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 έχει ακόμη αρκετά στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή της. Η επκύρωση της σύμβασης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια είναι η καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ. Ακολουθεί η συμφωνία αμερικανικής κυβέρνησης και κατασκευάστριας εταιρείας. Παραμένει πάντως ισχυρή η εκτίμηση ότι το κόστος του προγράμματος θα κινηθεί ακόμη και κάτω από τα 1,1 δις ευρώ. 

Σε αυτήν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου τονίζουν μετ’επιτάσεως ότι θα συμπεριληφθεί ο ελληνικός όρος για πληρωμές με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Επιπλέον ως «ανάσα» χαρακτηρίζεται η προϋπάρχουσα συμφωνία της Πολεμικής Αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας για σύνδεση των καταβολών ανάλογα με το παραδοτέο έργο. 

Πάντως η συμφωνία είναι κομβική και για την υπόθεση πώλησης των F-16 Block 30. Ένα σχέδιο για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρο και εκδηλωμένο ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την συγκεκριμένη πώληση δημιουργεί έναν «κουμπαρά» που θα εξυπηρετήσει είτε την χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης είτε την αγορά νέου αεροσκάφους. 

Από την άλλη υπάρχει και το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των δελταπτέρυγων της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μια υπόθεση που σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια και με τις συζητήσεις να δείχνουν ότι είναι κοντά να δοθούν τα χέρια με τη Γαλλική πλευρά.