Rafale: Η εκπαίδευση πιλότων βασικό μέλημα της ΠΑ – Πότε θα πετάξουν στο Αιγαίο

Του Κώστα Αλατζά

Με πτήση πάνω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και με μία πανηγυρική τελετή στην 114 Πτέρυγα Μάχης στη Τανάγρα, παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής και τις στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής  Άμυνας, υποδέχονται σήμερα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

Τα γαλλικά μαχητικά αναμένεται να διασχίσουν τον αττικό ουρανό λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι έπειτα από μία πτήση 2,5 ωρών από  την Ίστερ στη νότια Γαλλία. Στη συνέχεια, τα Rafale θα προσγειωθούν στην 114 ΠΜ , όπου μετά την επίσημη τελετή υποδοχής θα ενταχθούν στην 332 μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθιστώντας τα Mirage 2000.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση επιθυμεί να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην απόκτηση των πρώτων υπερσύγχρονων αεροσκαφών που αναντίρρητα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα  στην Πολεμική Αεροπορία. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Twitter με τίτλο «Έρχονται…» και  βίντεο με τα γαλλικά αεροσκάφη.

Στα πιλοτήρια των έξι γαλλικών μαχητικών που κάνουν σήμερα την παρθενική τους εμφάνιση στους ελληνικούς αιθέρες θα βρίσκονται Έλληνες χειριστές, ενώ στα δύο διθέσια αεροσκάφη τους Έλληνες αντισμήναρχους και επισμηναγούς θα συνοδεύουν εκπαιδευτές της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.

Η εκπαίδευση των πιλότων και η επιχειρησιακή ένταξη των Rafale

Όπως αναφέρουν στο OnAlert επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, αυτό που προέχει είναι η όσο δυνατόν γρηγορότερη εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στο νέο τύπο αεροσκάφους. Ήδη από τους 12 πιλότους μας, που βρέθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην αεροπορική βάση του Μερινιάκ, οι 8 ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους και οι τέσσερις εξ’ αυτών θα αναλάβουν ρόλο εκπαιδευτή στη 332 Μοίρα.

Όπως διευκρινίζουν: «Αυτό δε σημαίνει ότι τα Rafale δεν είναι άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα, αν απαιτηθεί». Σημειώνουν ωστόσο ότι σε πρώτη φάση τα νέα γαλλικά μαχητικά δε θα ενταχθούν σε υπηρεσίες ετοιμότητας, γεγονός που σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, δε θα επιχειρήσουν σύντομα στο Αιγαίο.

Η εκπαίδευση των χειριστών αποτελεί βασικό μέλημα για την Πολεμική Αεροπορία. «Χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να παράξουμε τους πιλότους των Rafale», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι επιτελείς.

Σε δεύτερο χρόνο, η ΠΑ θα εξετάσει τη μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των γαλλικών υπερσύγχρονων αεροσκαφών, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν δυνατότητες πολλαπλών ρόλων και αποτελούν σημαντικό όπλο τόσο στη διαδικασία αναχαίτισης όσο και στις αποστολές κρούσης.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των Rafale

Τα έξι μεταχειρισμένα Rafale είναι η πρώτη παρτίδα από τα συνολικά 24 μαχητικά 4++ γενιάς που θα προμηθευτεί η χώρα μας. Ήδη έχουν παραγγελθεί τα 18 αεροσκάφη (6 καινούρια , 12 μεταχειρισμένα) η απόκτηση των οποίων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει επίσης στην αγορά επιπλέον 6 αεροσκαφών, η σύμβαση των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες να περάσει από τη Βουλή. Το συνολικό κόστος απόκτησης των 24 Rafale υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 3,5 δις ευρώ.