Σενάριο HELIOS πάνω από την Αθήνα! Φωτογραφίες από την άσκηση για renegade

Η άσκηση αντιμετώπισης εναέριας απειλής από αεροσκάφος σε φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ. Η τραγωδία με το αεροσκάφος HELIOS που συνετρίβη στο Γραμματικό εκ των πραγμάτων θέτει την ανάγκη εκπαίδευσης σε τέτοια σενάρια.

Το HELIOS δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τρομοκρατία. Ήταν μια απίστευτη τραγωδία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η πορεία του στο Αιγαίο μέχρι τη συντριβή του στο Γραμματικό,είχαν όλα τα στοιχεία που θα μπορουσε να είχε μια τρομοκρατική επίθεση στην Αθήνα.

Ένα αεροσκάφος που δεν ανταποκρίνεται σε καμία κλήση από τους επιγειους σταθμούς αποτελεί απειλή για κάθε πρωτεύουσα του κόσμου. Η Αθήνα δεν εξαιρείται.

Μετά από τη τραγωδία του HELIOS, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Κάποιοι εξέφρασαν τις υποψίες τους ότι το αεροσκάφος μπορεί και να είχε καταρριφθεί από τα μαχητικά αεροσκάφη που εκείνη την ημέρα έσπευσαν να διαχειριστούν την κατάσταση στον αέρα. Κάποιοι λίγοι έσπευσαν να “κατηγορήσουν” την τότε ηγεσία που δεν είχε δώσει εντολές για κατάρριψη στο Αιγαίο πριν το αεροπλάνο φθάσει πάνω από την Αθήνα. Είναι πολύ εύκολο να λες και να γράφεις ότι ένα αεροσκάφος που μεταφέρει αθώους πολίτες πρέπει να καταρριφθεί. Είναι επίσης εύκολο να λες και να γράφεις ότι πρέπει να ρισκάρεις τις ζωές άλλων πολιτών στο έδαφος. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τίποτα δεν είναι εύκολο και καλό θα είναι να μην είμαστε όλοι μας εύκολοι στην κριτική.

Οι φωτογραφίες από την άσκηση.