OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΕΑ

Συντριβή F-4: Αποκαλυπτήρια για το μνημείο των δύο πεσόντων αεροπόρων, Σμηναγού Τσιτλακίδη και Υποσμηναγού Τουρούτσικα [pics]

17/03/2025 - 15:57
Συντριβή F-4 Phantom
Share on FacebookShare on Twitter

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στο Κατάκολο η επίσημη τελετή για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των δύο πεσόντων αεροπόρων, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη και  Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, όταν το αεροσκάφος F-4 Phantom II στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή περίπου 25 ναυτικά μίλια νότια από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Το γλυπτό μνημείο βρίσκεται στο λιμάνι του Κατακόλου και την υλοποίησή του ανέλαβε το αρχηγείο των «Ικάρων».

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Πύργου, το ΓΕΑ και η 117 Πτέρυγας Μάχης, στην οποία υπηρετούσαν οι πεσόντες, τιμούν τους δύο αεροπόρους, για να μείνει η μνήμη τους για πάντα ζωντανή.

Το μνημείο προς τιμήν των ηρώων πεσόντων

Το μνημείο αποτελείται από δυο κομμάτια, το φτερό και τον κύλινδρο, τα οποία συνθέτουν μια συμβολική αναπαράσταση της υλικής και της πνευματικής υπόστασης του Ικάρου. Το πραγματικό τμήμα φτερού, τοποθετημένο υπό κλίση, εκφράζει την υλική υπόσταση και την πτώση. Το σύνολο των λεπίδων-φτερών, στερεωμένων πάνω σε έναν κύλινδρο, μια αρχέτυπη εκδοχή της ατράκτου του αεροσκάφους, αποδίδει την πνευματική διάσταση του ικάρου, που ανυψώνεται προς τον ουρανό.

Πάνω από το πραγματικό φτερό βρίσκεται μια φωτιζομένη επιφάνεια από plexiglass, ιδίου σχήματος, με τριγωνικές οπές που συμβολίζουν τον θρυμματισμό του. Από τον κύλινδρο, ο οποίος είναι τοποθετημένος υπό κλίση, εκπέμπεται μια ισχυρή ακτίνα φωτός προς τον ουρανό, εκφράζοντας τη μετάβαση από το επίγειο στο ουράνιο. Η ακτίνα αυτή συμβολίζει τη διαρκή σύνδεση εκείνων που μένουν πίσω με αυτούς που τιμούν και θυμούνται. Το βάθρο του μνημείου είναι κατασκευασμένο από σκυρόδεμα, με συμπαγείς, αδρούς όγκους που μεταφέρουν την αίσθηση της σκληρότητας της γης και της τρικυμιώδους θάλασσας.

Η φωτεινή στήλη καθιστά το μνημείο ορατό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λειτουργώντας ως τοπόσημο της περιοχής. Στο μπροστινό μέρος του κυλίνδρου, έχουν διαμορφωθεί δυο φωτεινές εγκοπές, που αναφέρονται συμβολικά στους δυο πεσόντες, αντιπροσωπεύοντας την παρουσία τους στη μνήμη και την αιωνία σύνδεση τους με τον ουρανό.

Συντριβή F-4 Phantom

Το χρονικό του δυστυχήματος και η υπηρεσία των δύο αεροπόρων

Στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο 31χρονος Ευστάθιος Τσιτλακίδης, απογειώθηκε με το F-4 Phantom ως κυβερνήτης από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, με συγκυβερνήτη, τον 29χρονο Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Οι δύο αεροπόροι εκτελούσαν πτήση σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα, στα πλαίσια εκπαιδευτικής άσκησης στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.

Το Phantom έπεσε στη θάλασσα και οι δύο πιλότοι, λόγω του χαμηλού υψόμετρου δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του αεροσκάφους.

Σμηναγός (Ι) Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Ο Σμηναγός Τσιτλακίδης γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1991 στο χωριό Γρανίτης, στο Νευροκόπι Δράμας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 2009 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός τον Ιούλιο του 2013. Υπηρέτησε στην 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και στη συνέχεια στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους και στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Ο Υποσμηναγός Τουρούτσικας γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1993 στην Τρίπολη. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 2011 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός τον Ιούλιο του 2015. Υπηρέτησε στην 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος και στην 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος και στη συνέχεια στη Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος Εδάφους και στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού της 117 Πτέρυγας Μάχης.

Οι δύο πεσόντες αεροπόροι έλαβαν προαγωγή στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτέραρχου.

Tags: PHANTOMΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣΜΗΝΑΓΟΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣΣΥΝΤΡΙΒΗ F-4ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑΣ

Related Posts

Ηνίοχος
ΓΕΑ

«Ηνίοχος 2026»: 914 έξοδοι σε όλο το FIR Αθηνών – Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας [pics]

20/03/2026 - 20:20
Ηνίοχος
ΓΕΑ

Ηνίοχος 2026: Ενυπωσιακά πλάνα από την DV Day της περίφημης αεροπορικής άσκησης [pics, vid]

17/03/2026 - 11:34
F-16 - F-35
ΓΕΑ

ΓΕΑ: Προσομοιωτές μαχητικών F-16 και F-35 και VR στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων [pics]

15/03/2026 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Οι Ιρανοί διαπραγματεύονται αλλά φοβούνται να το πουν, «για να μην τους σκοτώσουν οι δικοί τους»

Ισραήλ: 6 τραυματίες από ιρανικούς πυραύλους

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

Top News

Εορταστικό ωράριο Πάσχα: Πότε ξεκινάει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γιώργος Τσαγκαράκης: Της άλλαξαν τα κοσμήματα με ψεύτικα και είδε τα αυθεντικά να πωλούνται on air σε δημοπρασία της γκαλερί

Ταξίδι με το κατοικίδιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει από 22 Απριλίου 2026

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ μια ημέρα πριν το συνέδριο - Επιμένει ο Χάρης Δούκας, γκρίνιες για τις αλλαγές στο καταστατικό

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert