Tα «μπλε γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία

Μπορεί η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών να μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Ζάεφ στα Σκόπια τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο την ίδια στιγμή «έκλεισαν» κι άλλες συμφωνίες, όπως αυτή που απασχόλησε το ΥΠΕΘΑ και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία «έδωσαν τα χέρια» ώστε τα μπλε γεράκια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να σκίζουν τους αιθέρες της γειτονικής χώρας, προβάλλοντας την ελληνική αεροπορική ισχύς, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία, η οποία έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη αυτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας MIA, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν δύο πτήσεις στον εναέριο χώρο της Β.Μακεδονίας, από τις 7:30 έως τις 9:30 (8.30 και 10.30 ώρα Ελλάδας), που αποτελούν τα πρώτα «προπαρασκευαστικά» βήματα για τις ανάγκες της αποστολής του NATO «Air Policing».

Ποιος ο στόχος και ο σκοπός της αποστολής

Ο σκοπός αυτού του είδους των πτήσεων, από τα «μπλε γεράκια» της ΠΑ, είναι ο έλεγχος των επικοινωνιών και η «κάλυψη» των ραντάρ της γειτονικής χώρας, προκειμένου να προετοιμάσουν τη Βόρεια Μακεδονία για να εκπληρώσει τα επιχειρησιακά κριτήρια του NATO.

Με αυτόν τον τρόπο, η Βόρεια Μακεδονία θα πληροί τους όρους στο τμήμα της αεροπορίας για να αναγνωριστεί ως μελλοντικό ισότιμο μέλος στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας της Συμμαχίας.

Ως προς την αποστολή «Air Policing» του NATO, αυτή περιλαμβάνει τη χρήση του συστήματος για την παρακολούθηση του συστήματος εναέριου χώρου και τα μέσα άμυνας για την προστασία του εναέριου χώρου των κρατών μελών του NATO.

Με πληροφορίες από: Ethnos