Τραγωδια F-16 στην Ισπανία: Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Ούτε το ΝΑΤΟ θα αποζημιώσει την Ελλάδα για τις ζημίες της από το δυστύχημα με το F-16 στην άσκηση της Συμμαχίας στην Ισπανία (TLP) ούτε  η Γαλλία και η Ιταλία θα αξιώσει αποζημίωση από την Ελλάδα για τα 5 αεροσκάφη τους που κατεστράφησαν από την πτώση του ελληνικού μαχητικού.Το ίδιο ισχύει και με την Ισπανία για τις καταστροφές σε υπόστεγα και σέλτερ.Ιδια είναι η αντιμετώπιση  και για τις απώλειες προσωπικού- Ελλήνων και Γάλλων, συνολικά 11 στρατιωτικούς.
  
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ (SOFA, άρθρο 8) και το Μνημόνιο συμμετοχής στην άσκηση/εκπαίδευση TLP που έχουν υπογράψει οι χώρες που συμμετεχουν, κάθε κράτος-μέλος καλύπτει το ίδιο  τις αποζημιώσεις από τυχόν απώλειες ζωής ή ζημιές μέσων και υποδομών,μας πληροφορεί αρμόδια πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας. 
Συγκεκριμένα οι χώρες-μέλη έχουν αμοιβαία συμφωνήσει να παραιτούνται από αξιώσεις σε άλλες για αποζημιώσεις και αποδέχονται το ρίσκο της συμμετοχής από τέτοιες διαδικασίες.

Και πρόσληψη για τις συζύγους των πιλότων

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να αξιώσουν αποζημιώσεις μόνο από τις χώρες τους- όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ήδη η  ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποζημιώσει τις οικογένειες των δυο πιλότων με βάση την νομοθεσία και την πρακτική που ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό – και πέραν των άλλων αποζημιώσεων για τις οποίες »τρέχουν» οι διαδικασίες-  μεταξύ των ενεργειών που έχει κάνει ο Αρχηγός ΓΕΑ κ Τουρνάς είναι να πάρει την έγκριση και να προτείνει στις συζύγους των θανόντων πιλότων την άμεση πρόσληψη στην Πολεμική Αεροπορία, εφόσον φυσικά το επιθυμούν.
 Ηδη η μια απάντησε θετικά. 
Βεβαίως υπάρχει και διαδικασία πρόσθετης δικαστικής διεκδίκησης αποζημιώσεων.