Ασφαλείς οι Έλληνες της Αιγύπτου,αλλά έτοιμο και το σχέδιο απεγκλωβισμού τους.

«Είναι όλοι τους καλά»,διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες της Αιγύπτου,οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΞ ,αυτή τη στιγμή ζουν στην Αίγυπτο περίπου 4000 Έλληνες αριθμός που δεν έχει βέβαια καμμία σχέση με τους 140.000 που αριθμούσε η ελληνική κοινότητα τη περίοδο της ακμής της,αλλά που δεν είναι ευκαταφρόνητος,αν η κατάσταση στην χώρα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και απιτηθεί η ενεργοποίηση σχεδίου απεγκλωβισμού.

Η αγωνία για τους Έλληνες της Αιγύπτου είναι λογικό να υπάρχει και γι΄ αυτό από προχθές το βράδυ κιόλας έγιναν συζητήσεις μεταξύ ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σχεδίου «Ηλιαχτίδα» το οποίο προβλέπει τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας από περιοχές όπου υπάρχει ένταση επικίνδυνη για την ασφάλειά τους.

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ ή και πολιτικών αεροσκαφών με τα οποία μεταφέρονται οι «εγκλωβισμένοι» Έλληνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών του ΥΕΘΑ «φαίνεται να απέχουμε αρκετά από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του σχεδίου «Ηλιαχτίδα» αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι εξελίξεις μπορεί και να μας διαψεύσουν. Τα γεγονότα στην Αίγυπτο τρέχουν», έλεγαν και επεσήμαιναν ότι «πρώτα απ΄ όλα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο κι αυτό δεν μοιάζει και τόσο πιθανό».

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους Έλληνες που ζουν στην Αίγυπτο, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτιάξει τη ζωή τους εκεί ,έχουν περιουσιακά στοιχεία και δεν είναι απλή υπόθεση η φυγή τους.

Οι μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου είναι του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας και ακολουθούν οι κοινότητες Ισμαηλίας, Πορτ Σαϊντ και Καφρ Ελ Ζαγιάτ. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν πολλοί ελληνικοί σύλλογοι και σωματεία καθώς και ελληνικά σχολεία και πολιτιστικό κέντρο.