Ξαφνικά στο Κατάρ ο Α/ΓΕΕΘΑ,για τη κατάσταση στη Λιβύη.

Εσπευσμένα για Κατάρ,πέταξε ο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος. Στην Ντόχα του Κατάρ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη Αρχηγών Άμυνας Κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Unified Protector στη Λιβύη. Μία σύσκεψη που ήταν πορογραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου,όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη, απαιτούν άμεσες αποφάσεις.Κυρίως ένα ερώτημα πρέπει να απαντηθεί:”τώρα τι κάνουμε”;

Η διαφαινόμενη πτώση του καθεστώτος Καντάφι έχει προκαλέσει προβληματισμό στους Δυτικούς,που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το χάος που επικράτησε σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις των εξεγερμένων κάθε άλλο παρά εγγυώνται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μεταξύ τους αντιθέσεις αφού προέρχονται από διαφορετικές φυλές. Αντιθέσεις που εύκολα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν συγκρούσεις πριν καλά ,καλά εξασφαλιστεί η πτώση Καντάφι.

Υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων τμημάτων; Εκπρόσωποι των εξεγερμένων έχουν αποκλείσει τη περίπτωση ανάπτυξης δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης,αν και είναι κοινό μυστικό ότι βρετανικές δυνάμεις SAS , δρούν στη χώρα. Κανείς τους όμως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων “ομόθρησκων” δυνάμεων. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτός από τους βρετανούς κομάντος έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη και ειδικές δυνάμεις του Κατάρ. Δεν αποκλείεται λοιπόν να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών το ενδεχόμενο αποστολής και ανάπτυξης μιας δύναμης που θα αποτελείται από στρατιώτες χωρών που θα αποδέχονται οι εξεγερμένοι. Δύναμη η οποία φυσικά θα υποστηριχθεί από το σύνολο των χωρών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι.