Ορκομωσία αύριο στη ΣΑΝ

Στις 10.30 αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), στο στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΤΑ Α», στο Βύρωνα, η τελετή ορκωμοσίας 48 πρωτοετών σπουδαστών (32 γυναίκες, 16 άνδρες), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 3 σπουδαστές από Ιορδανία.

Η ΣΑΝ ιδρύθηκε το 1946, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά, ως έδρα της Σχολής ορίσθηκε το παλαιό 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, στη μονή Πετράκη, στην Αθήνα. Ακολούθησαν διάφορες μεταστεγάσεις και από το 1992 η ΣΑΝ απέκτησε μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΤΑ Α». Το 1949 αποφοίτησαν οι πρώτες γυναίκες Αξιωματικοί του Υγειονομικού Σώματος, οι οποίες στελέχωσαν τα νοσοκομεία του Στρατού Ξηράς. Το 1954 η Σχολή απέκτησε διακλαδικό χαρακτήρα και από τότε οι απόφοιτοι Αξιωματικοί στελεχώνουν τα νοσοκομεία και των τριών Κλάδων των ΕΔ. Το 1989 νομοθετήθηκε η τετραετής φοίτηση και το 1990 η εισαγωγή ανδρών μαθητών.

Από το 1992 η ΣΑΝ αποτελεί Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο με τα λοιπά Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Από το 2005 η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών παρέχεται από το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Η αποστολή της ΣΑΝ είναι να εκπαιδεύει και να παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις μόνιμους Αξιωματικούς Νοσηλευτές, οι οποίοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν στο νοσηλευτικό τους έργο, που σκοπό έχει την πρόληψη, την προαγωγή, αλλά και την αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.