Τα «χακί ματ» και η αποστολή τους.

Έγινε τελικά η άσκηση της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στο Κιλκίς ,για την οποία έγινε τόσος θόρυβος. Αιτία το «σενάριό» της που σύμφωνα με όσα ακούστηκαν και διέρρευσαν προέβλεπε «επιχειρήσεις καταστολής διαδηλώσεων».

Δεν είναι μυστικό ότι το ΝΑΤΟ,μετά από επεισόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε διάφορες περιοχές –κυρίως στο Κόσσοβο- έδωσε εντολή να εξοπλιστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις όλων των χωρών με «όπλα» ανάλογα των αστυνομικών δυνάμεων ,συμπεριλαμβανομένων και δακρυγόνων. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι και ο ελληνικός στρατός έχει προχωρήσει σε τέτοιους είδους προμήθειες. Όπως δεν είναι μυστικό –το έχει παρουσιάσει λεπτομερώς το Onalert– και το Μνημόνιο Καταστολής Πλήθος,που υπάρχει στα συρτάρια των επιτελικών γραφείων ,ένα εγχειρίδιο οδηγιών για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Στρατιωτικές πηγές νατοϊκές και εθνικές επιμένουν ότι όλα αυτά αφορούν στη προστασία στρατοπέδων και γενικότερα στρατιωτικών εγκαταστάσεων από εξαγριωμένους διαδηλωτές που θα επιειρήσουν να εισβάλουν σε αυτές. «Δεν μπορούμε να κάνουμε χρήση όπλων αλλά πρέπει να έχουμε εναλλακτικούς τρόπους προστασίας μας»,λένε.

Ωστόσο οι μέρες είναι …πονηρές και οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ που προβλέπουν εμπλοκή του σε περιοχές όπου έχουν προβλήματα «κοινωνικών αναταραχών» τις κάνουν ακόμη πιο ύποπτες.

Πηγές του ΥΕΘΑ επιμένουν ωστόσο στο «ορθόδοξο σενάριο» και δικαιολογούν ασκήσεις όπως αυτή της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ως απολύτως φυσιολογικές.

«Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της σε περίπτωση συμμετοχής του στην HELBROC»,υποστηρίζουν.

Η αποστολή της Ταξιαρχίας σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν πηγές του ΥΕΘΑ είναι:
Να εκπαιδεύει το προσωπικό και να συντηρεί το υλικό των Μονάδων της στην ειρήνη.
Να διοικεί, να ελέγχει και να συντονίζει τις επιχειρήσεις της Ταξιαρχίας και των Μονάδων που της διατίθενται στον πόλεμο.

Ως Σχηματισμός Μάχης στα πλαίσια των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της ΕΕ:
Να συγκροτηθεί στην ευρύτερη περιοχή Νέας Σάντας (Assembly Αrea),
Να κινηθεί προς τους χώρους επιβίβασης /φόρτωσης.
Να αναπτυχθεί στην περιοχή επιχειρήσεων (Deployment in JOA),
Να εκτελέσει το σύνολο των αποστολών του ΣΜ που αφορούν:
Επιχειρήσεις Εκκένωσης Πλήθους
Παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας
Αποτροπή Σύγκρουσης
Διαχωρισμό Αντιμαχομένων Μερών στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΓΕΕΘΑ
.