Τρελό «τζίρο» στα Χανιά το «Τρούμαν»,περιμένουν και το «Εντερπράϊς».

Από 700.000 έως και 1.000.000 ευρώ  εκτιμάται ότι άφησαν (τζίρο) στην αγορά των Χανίων και της γύρω περιοχής οι 4.800 αμερικανοί ναύτες που βγήκαν από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ »Harry Τruman» για πάσης φύσεως γλέντι και ψώνια κατά την 3ημερη παραμονή του στη Σούδα. Το αεροπλανοφόρο – όπως και ένα καταδρομικό που το συνόδευε – απέπλευσε τη Δευτέρα από τη Σούδα, και τώρα οι έμποροι της περιοχής περιμένουν το ιδίου τυπου »Εντερπράϊς» που λέγεται ότι θα επισκεφθεί την Κρήτη σύντομα.

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι κάθε ναύτης κατά την έξοδό του ξοδεύει περίπου 150-200 ευρώ. Αυτή τη φορά βγήκαν από τα 6000 άτομα που επιβαίνουν, συν περίπου 400 του καταδρομικού, τα 4.800. Τα περισσότερα χρήματα ξοδεύονται,λένε απο τα Χανιά οι γνωρίζοντες, στα …κορίτσια, τα στριτπιτζάδικα πάσης φύσεως και τα μπαρ. Αρκετοί πάντως αγοράζουν και τοπικά αναμνηστικά δώρα και ηλεκτρονικές συσκευές. Υπάρχουν ωστόσο και φωνές στα Χανιά οτι αυτός  ο τζιρος είναι υπερβολικός και ότι άλλα δείχνουν οι αναλήψεις απο τα ΑΤΜ και τα στοιχεία των ανταλλακτηρίων συναλλαγμάτος. Επίσης αντίλογος υπάρχει και απο αμερικανικής πλευράς οτι κάποιοι έμποροι …φουσκώνουν τις τιμές, όπως …φουσκώνει η μπύρα που σερβίρουν… 

Ανεξαρτήτως των οικονομικών και με πολιτκό σκεπτικό με σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για τον κατάπλου των δύο πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.

Το πλοίο κατάπλευσε στον προβλήτα της ναυτικής βάσης στο Μαράθι Ακρωτηρίου το περασμένο Σάββατο για  ανεφοδιασμό και για να ξεκουραστεί το πλήρωμα του.

Το Harry Truman ναυπηγήθηκε το 1996 στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στον 6ο στόλο και από τότε εκτελεί αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού κόλπου.Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορειο Ειδήσεων το  αεροπλανοφόρο απέπλευσε τον περασμένο Μαϊο από τη ναυτική βάση του Norfolk ως «ναυαρχίδα» της δύναμης κρούσης πλοίων, που είχαν αποστολή να μεταβούν στον Περσικό κόλπο, προκειμένου να κάνουν νηοψίες για μεταφορά όπλων προς το Ιραν.

Στις 2.500 καμπίνες  του  Harry Truman διαμένουν 3.500 μέλη πληρώματος και άλλα 2.500 άτομα, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών που διαθετει -μεταξυ αυτών  F/A-18 Super Hornet και  F/A-18 Hornet καθως και ελικοπτερα., . Χαρακτηριστικό του μεγέθους του αεροπλανοφόρου είναι πως η ημερήσια κατανάλωση πόσιμου νερού φτάνει τα 1.500 κυβικά μέτρα, ενώ καθημερινά παρασκευάζονται 18.000 γεύματα. Επίσης, στο πλοίο εκδίδεται καθημερινή εφημερίδα, ενώ διαθέτει και δικό του τηλεοπτικό σταθμό – το ιδιο γινεται σε ολα τα αεροπλανοφορα των ΗΠΑ. . Μαζί με το  Harry Truman στο Μαράθι κατάπλευσε,οπως προαναφεραμε,και το συνοδευτικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Normandy.